Απέραντος σκουπιδότοπος το ρέμα της Εσχατιάς – Τι κατέγραψε το drone της ΕΡΤ

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αυτοψία στον Δήμο Αχαρνών, στην βορειοανατολική Αττική, που έχει θρηνήσει θύματα από τις πλημμύρες στο παρελθόν έκανε η εκπομπή «Συνδέσεις» αποκαλύπτοντας με το drone ότι το ρέμα της Εσχατιάς, που ξεκινά από την Πάρνηθα και διασχίζει την πόλη καταλήγοντας στον Κηφισό είναι γεμάτο από μπάζα και σκουπίδια. Για την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί αλλά και για τα έργα καθαρισμού και διευθέτησης του σημαντικού ρέματος μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Ιωάννης Αβραμίδης.

Για την «ωρολογιακή βόμβα» του ρέματος της Εσχατιάς το οποίο σε μια μεγάλη έκταση έχει καλυφθεί από κάθε είδους σκουπίδια και παλιά έπιπλά και απειλεί τον οικιστικό ιστό του δήμου Αχαρνών μίλησε στον Κώστα Στάμου ο Ιωάννης Αβραμίδης, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας περιγράφοντας τις εργασίες που γίνονται αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ρέμα.

Απέραντος σκουπιδότοπος το ρέμα της Εσχατιάς – Τι κατέγραψε το drone της ΕΡΤ και τι απαντά για τις θλιβερές εικόνες ο αντιδήμαρχος Αχαρνών
«Το ρέμα Εσχατιάς ξεκινά από τους πρόποδες της Πάρνηθας, περνάει από τον αστικό ιστό του Δήμου Αχαρνών, ύστερα έχουμε μια ροή στο Ζεφύρι και από το Ζεφύρι θα καταλήξει στον Κηφισό και από τον Κηφισό στη θάλασσα» ανέφερε ο κ. Αβραμίδης.

Το έχουμε καθαρίσει μια φορά – Θα το καθαρίσουμε πάλι

Παρόλο που το έργο διαπλάτυνσης και καθαρισμού του ρέματος έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό είναι ανησυχητικό εάν θα μπορέσει να καθαριστεί εγκαίρως. «Το έργο της Εσχατιάς έχει χρονική διάρκεια 17 μηνών και είναι σε εξέλιξη. Ο εργολάβος είναι εδώ. Το έχει καθαρίσει ήδη μια φορά. Θα προσπαθήσουμε να το ξεκαθαρίσουμε» ανέφερε επιρρίπτοντας ευθύνες και στους δημότες που ρίχνουν μέσα κάθε λογής σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τον πλημμυρικό κίνδυνο που δημιουργούν.

Απέραντος σκουπιδότοπος το ρέμα της Εσχατιάς – Τι κατέγραψε το drone της ΕΡΤ και τι απαντά για τις θλιβερές εικόνες ο αντιδήμαρχος Αχαρνών
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις εικόνες ντροπής o κ. Αβραμίδης δήλωσε ότι την «ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων τον έχει η περιφέρεια. Τα φρεάτια ανήκουν στους δήμους. Αυτή τη στιγμή το συνεργείο είναι στα 50 – 100 μ. πίσω και θα κάνει τον καθαρισμό. Το έργο είναι σε εξέλιξη. Προσπαθούμε να σώσουμε την κατάσταση για να μην έχουμε αυτές τις τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον».

 

Διευθέτηση του ρέματος με μελέτη εικοσαετίας

Ο ίδιος χαρακτήρισε το ρέμα της Εσχατιάς ως ένα «τρωτό σημείο» καθώς όλα τα βρόχινα νερά της περιοχής καταλήγουν στον Κηφισό και από τον Κηφισό πάει στη θάλασσα.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η μελέτη για τον καθαρισμό και τη διαπλάτυνση του ρέματος έγινε προ εικοσαετίας. «Ήταν άλλα τα δεδομένα τότε με τα δεδομένα τα σημερινά. Έχουμε τον εθνικό μας δρυμό ο οποίος έχει καεί, οπότε καταλαβαίνετε όλη αυτή η ορμή του νερού πού καταλήγει και με ποιον τρόπο θα φτάσει σε όλες τις περιοχές της Αττικής», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Αχαρνών. Ωστόσο, η εικόνα με τα πεταμένα σκουπίδια μέσα και έξω από το ρέμα, είναι αποκαρδιωτική όσο και αν γίνονται συνεχείς προσπάθειες καθαρισμού από την Περιφέρεια Αττικής.

 

Συστάσεις στους κατοίκους να μην πετούν σκουπίδια

Όσο για τη συμπεριφορά των κατοίκων επανέλαβε ότι γίνονται συνεχείς συστάσεις στους κατοίκους της περιοχής. Όπως συμπλήρωσε ο Κώστας Στάμου κατά μήκος του ρέματος της Εσχατιάς υπάρχουν και σπίτια που έχουν χτιστεί μέσα στο ρέμα και σε ένα έντονο πλημμυρικό φαινόμενο είναι βέβαιο ότι θα παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

Απέραντος σκουπιδότοπος το ρέμα της Εσχατιάς – Τι κατέγραψε το drone της ΕΡΤ και τι απαντά για τις θλιβερές εικόνες ο αντιδήμαρχος Αχαρνών
Τα έργα διευθέτησης του Ρέματος Εσχατιάς που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κομβικό γα την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων σε Αχαρνές και Ζεφύρι Αττικής.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου | Drone: Γιώργος Παπαϊωάννου | Livestreaming: Δημήτρης Γκανάτσιος

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

 

Μοιραστείτε το…