Αποκλειστική συνέντευξη του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Ιωακειµίδη στην εκδότρια της εφημερίδας ΑΧΑΡΝΑΙΚΗ Ευρώπη Κοσµίδη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΑΡΘΡΑ

Γ. Ιωακειμίδης: Δεν είμαι άνθρωπος της επικοινωνίας αλλά της δράσης και της δουλειάς.

 Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειµίδης διαθέτει αδιαµφησβήτητη αυτοδιοικητική εµπειρία. Οι δηµότες του ∆ήµου Νίκαιας- Ρέντη «πίνουν νερό» στο όνοµα του, αφού τον εκλέγουν ∆ήµαρχο επί σειρά ετών, από την 1η Κυριακή και µε συντριπτικά
ποσοστά.
Η παράταξη του «Αττικός Κύκλος» µε 214 υποψηφίους έχει στόχο να πείσει αλλά και να υπηρετήσει µε συνέπεια τους πολίτες της Περιφέρειας Αττική.

∆ιαβάστε τα όσα οµολογουµένως ενδιαφέροντα είπε στην Ευρώπη Κοσµίδη:

ΑΧΑΡΝΑΙΚΗ: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό συγκριτικό σας πλεονέκτημα έναντι των άλλων Υποψηφίων Περιφερειαρχών;
Η πολυετής εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση και η επιτυχημένη πορεία της, όπως αποδεικνύεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών του δήμου Νίκαιας Ρέντη οι οποίοι επί σειρά ετών με εξέλεγαν από τον πρώτο γύρο και με ποσοστά άνω του 60%. Το επιτελείο των συνεργατών μου – υποψηφίων που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο που καλούνται να υπηρετήσουν. Η πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, απαιτεί ανεξαρτησία. Σοβαρότητα και επιτελική δουλειά, σχεδιασμό και γνώση, συνεργασία και διεκδίκηση όχι υποταγή, άτακτο τρεχαλητό, επικοινωνιακό ακτιβισμό και πολυπραγμοσύνη.
Υποστηρίζουμε ότι η περιφέρεια δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει ένα υφυπουργείο Αττικής, το μακρύ χέρι της όποιας κυβέρνησης. Πάμε για να εκλέξουμε τον Περιφερειάρχη που θα νοιαστεί αποκλειστικά για την Αττική, αυτόν που θα μετατρέψει την περιφέρεια σε συνέταιρο των δήμων και της κυβέρνησης και όχι εκβιαστή των δήμων και υπάλληλο της κυβέρνησης όπως είναι μέχρι τώρα, ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Είμαι άνθρωπος από τα σπλάχνα της αυτοδιοίκησης και αυτήν έχω ταχθεί να υπηρετήσω. Δεν είμαι δοτός κανενός κόμματος, δεν είμαι αυτός που του φορτώθηκε η αγγαρεία την τελευταία στιγμή, όπως έγινε με τον κ. Χαρδαλιά.

ΑΧΑΡΝΑΙΚΗ: Ποιο θεωρείτε το βασικό μειονέκτημα της υποψηφιότητάς σας;
Δεν είμαι άνθρωπος της επικοινωνίας αλλά της δράσης και της δουλειάς. Αυτό ίσως έχει «στοιχίσει» σε ό,τι αφορά την αναγνωρισιμότητα. Επιμένω, όμως σε αυτόν τον δρόμο και πιστεύω ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τους πολίτες της Αττικής. Έχουν, άλλωστε χορτάσει από πυροτεχνήματα. Η Αττική είναι το σπίτι μας και χρειάζεται κάποιον που ξέρει, μπορεί και θέλει να κάνει τη δουλειά.

Η Αττική είναι το σπίτι μας και χρειάζεται κάποιον που ξέρει, μπορεί και θέλει να κάνει τη δουλειά.

ΑΧΑΡΝΑΙΚΗ: Γιατί ένας κάτοικος του Μενιδίου να ψηφίσει Ιωακειμίδη Γιώργο;
Για τους ίδιους λόγους που ζητάμε την ψήφο όλων των πολιτών. Μπορώ με σιγουριά να πω κοιτώντας έναν προς έναν στα μάτια ότι ο «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» είναι ο μόνος πραγματικά ανεξάρτητος και υπερκομματικός συνδυασμός. Οι 214 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, από διαφορετικά επαγγέλματα, ιδιότητες, κομματικές προελεύσεις, ηλικίες, αποτελούν έναν πολυσυλλεκτικό οργανισμό ενεργών πολιτών με δυναμική παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, τις Επιστήμες, την Οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αγορά. Και πρόκειται για συμμετοχές με πολλά χιλιόμετρα εμπειρίας γραμμένα στα κοντέρ τους,, με διάθεση προσφοράς, χωρίς κρυφά «πάρε-δώσε» και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

ΑΧΑΡΝΑΙΚΗ: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Αχαρνών & Θρακομακεδόνων και πως μπορείτε ως εν δυνάμει Περιφερειάρχης να τα αντιμετωπίσετε;
Η Δυτική Αττική είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που απαιτεί την προσοχή μας. Βασική μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την Ανατολική και Δυτική Αττική με κοστολογημένες μελέτες προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες κατανομής πόρων. Σε συνεργασία με τους δήμους θα ξεκαθαρίσουμε από το πρώτο τρίμηνο τι θα πάρει ο καθένας και για ποια έργα. Οραματιζόμαστε έναν θεσμό που θα αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών, θα σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους και θα μειώσει τις ανισότητες.
Στη Δυτική Αττική ολόκληρες περιοχές έχουν συστημικά περιθωριοποιηθεί και εγκαταλειφθεί. Θέλουμε να αξιοποιούμε το χωροταξικό σχεδιασμό ως εργαλείο για την ορθή βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, οριοθετώντας και περιορίζοντας καταρχάς τα logistics στη Δυτική Αττική, ολοκληρώνοντας έργα που έχουν βαλτώσει, όπως είναι επιτέλους η κατασκευή νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
Θα προτάξουμε νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση για περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, μια στοχευμένη δηλαδή στρατηγική ανάπτυξης, που θα έρθει μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΠ.
Θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση δήμων για μικρές και μεγάλες αστικές αναπλάσεις, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου προς όφελος του πολιτών και όχι στο πλαίσιο πελατειακών σχέσεων με τους δημάρχους.

 

Θα προτάξουμε νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση για περιοχές της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, μια στοχευμένη δηλαδή στρατηγική ανάπτυξης, που θα έρθει μέσα από την αναθεώρηση του ΠΕΠ.  

ΑΧΑΡΝΑΙΚΗ: Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων της Αττικής; Ποιο είναι το πρόγραμμά σας; Δεδομένου πως έχουν γίνει κάποια βήματα προς μια κατεύθυνση ήδη.
Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό και θα διαπραγματευτώ με την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., καθώς οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει μάξιμουμ χρόνο ζωής τα 2 έτη, την στιγμή που η Αττική παράγει 1,8 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών ετησίως. Είμαστε 20 χρόνια πίσω με την Φυλή και την υγειονομική ταφή. Η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης. Ούτε οργάνωση με τέσσερις κάδους και αποκομιδή και μικρές μονάδες βιοαποβλήτων έχουμε Μπορούμε ωστόσο να οργανώσουμε επιτέλους ένα σωστό και λειτουργικό σύστημα ανακύκλωσης, μείωσης του όγκου και επανάχρησης για το 50% του όγκου των απορριμμάτων με την Περιφέρεια να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους δήμους ώστε να το οργανώσουν και να εκπαιδεύσουν τους πολίτες σε αυτό. Πιστεύω ότι η δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων είναι πιο φιλική για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Τονίζω όμως ότι κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να γίνει αν παράλληλα δεν υπάρξει διαχωρισμός στην πηγή, στο σπίτι, στις γωνιές ανακύκλωσης, στις μικρές μονάδες βιοαποβλήτων. Πρόκειται για έργο που απαιτεί σοβαρή μελέτη και επικοινωνιακή στρατηγική για να το κατανοήσουν και να το λειτουργήσουν οι πολίτες.

ΑΧΑΡΝΑΙΚΗ: Υπάρχουν πολλές υποδομές κάθε είδους, αρμοδιότητες της περιφέρειας Αττικής. Ποιες από αυτές θεωρείτε ότι χρήζουν διορθωτικών κινήσεων.
Απαιτείται χωρικός σχεδιασμός σε Ανατολική και Δυτική Αττική, παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό και την διαχείριση των απορριμμάτων. Στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν ξέρουμε πόσοι είμαστε και τι κάνουμε. Στην Δυτική τα logistics και τα φορτηγά πέφτουν στα σπίτια, στην Ανατολική αυτοφυείς πόλεις αναπτύσσονται αυτόνομα. Δύο μελέτες για σχέδιο πόλεων, μια για την καθεμιά. Μια τρίτη ολιστική μελέτη για το κυκλοφοριακό της Αττικής, όλης της Αττικής το επαναλαμβάνω αλλιώς θα μείνουμε πάλι στα μπαλώματα. Επίσης χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας που σήμερα είναι μια ασύνταχτη γραμματεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη! Και είναι κρίμα που ο πρώτος μη μνημονιακός Περιφερειάρχης, ο Γιώργος Πατούλης, κληροδοτεί στην νέα αρχή βαλτωμένα αντιπλημμυρικά έργα, την Κοίτη του Κηφισού φραγμένη και ανύπαρκτο περιφερειακό συντονισμό στην πρόληψη δασοπροστασίας και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Κάτι που παραδέχεται και ο διεκδικητής της Περιφέρειας Νίκος Χαρδαλιάς που στο πρόγραμμά του επισημαίνει τα συγκεκριμένα προβλήματα ως “προτάσεις βελτίωσης”.


 

Μοιραστείτε το…