Δημοτικές εκλογές στις Αχαρνές: Οι δαπάνες που δηλώθηκαν από τους συνδυασμούς!

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Δημοτικές Εκλογές στον Δήμο Αχαρνών “ολοκληρώθηκαν” νωρίς το βράδυ της Κυριακής της 8ης Οκτωβρίου με την καθαρή νίκη του Σπύρου Βρεττού με 70,75%, ο οποίος ανανέωσε τη δημαρχιακή του θητεία για ακόμη 5 χρόνια καταλαμβάνοντας στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από 1/1/2024 συνολικά 29 έδρες.

Στα μετεκλογικά “απόνερα” τώρα, ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος είναι οι εκλόγιμες θέσεις στον συνδυασμό του Σπύρου Βρεττού, Κυρίως στις τελευταίες θέσεις, όπου ενδεχομένως να έχουμε ανακατατάξεις από την τελική καταμέτρηση και από τις τυχόν ενστάσεις.

Το δεδομένο είναι ότι η ακριβής σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα προκύψει από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Μέχρι τότε – ειδικά στις τελευταίες θέσεις – οι προβλέψεις είναι λίγο επισφαλής.

Ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος είναι οι δαπάνες των συνδυασμών.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3870/2010 (Α138) στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενισχύεται η διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και ο σεβασμός των αρχών της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της ίσης μεταχείρισης και της παροχής ίσων ευκαιριών στους συνδυασμούς και τους υποψηφίους.

Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα “Διαφάνεια”.

Επί της ουσίας είναι μια δικτυακή πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει στόχο τη δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “Διαφάνεια” προεκλογικές δαπάνες έχουν ανεβάσει μόνο 2 από τους 5 συνδυασμούς.
Ενώ από το σύνολο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων μόνον ένας (1 !!!) έχει “ανεβάσει” δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που έχουν “ανεβάσει” δαπάνες είναι:

1. Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ (ΑΧΑΡΝΕΣ για Όλους): 14.899,93 € (δαπάνες)
2. Ο ΤΟΠΑΛΛΙΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): 5.150,08 € (δαπάνες)

Οι συνδυασμοί: ΒΡΕΤΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΑΧΑΡΝΕΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ) και ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ) δεν έχουν ανεβάσει δαπάνες. Αντίστοιχα δεν έχουν “ανεβάσει” ούτε Έσοδα αλλά ούτε Πληρωμές.

Εντύπωση προκαλεί ότι από την συγκεκριμένη πλατφόρμα απουσιάζει ο συνδυασμός του Παναγιώτη Γρηγοριάδη.

Τέλος από το σύνολο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που έχουν δηλωθεί την πλατφόρμα μόνο ο ΜΠΟΡΣΟΒΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΗΛΙΑ (με τον συνδυασμό του ΑΧΑΡΝΕΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ) έχει “ανεβάσει δαπάνες 54,90 €.

Όσων αφορά στις Περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί αλλά και κάποιοι Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι δείχνουν μια μεγαλύτερη “συνέπεια” στο πως ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που προκύπτουν σχετικά με την καταχώριση των δαπανών τους.

Στην πλατφόρμα υπάρχει αναφορά και στη δυνατότητα υποψηφίων ή πολιτών να προβούν σε Καταγγελίες οι οποίες πρέπει να είναι έγγραφες, επώνυμες και να έχουν κατατεθεί μέχρι το πέρας της διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Έχοντας πρόσφατα στη μνήμη μας τον όγκο φυλλαδίων, καταχωρίσεων στον τύπο αλλά και πληρωμένων διαφημίσεων στο Internet (Facebook, Instagram, Google, άλλα sites) γίνεται σαφές ότι η διαδικασία και η πλατφόρμα είναι μεν σωστή στη βάση της και στο “σκεπτικό” της, αλλά στην πράξη κάποια πράγματα… “πάνε περίπατο”.

Μοιραστείτε το…