Ε.ΣΥ.Ν.: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο χώρο των ναρκωτικών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Αχαρνών-Φυλής

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα αλλά και στο δήμο μας ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων που θεωρούν κόστος την πρόληψη, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους και το φυσικό περιβάλλον. Προσάναμμα της τραγωδίας αποτελούν τα αντιδραστικά μέτρα που ενθαρρύνουν τους επενδυτές για την πολυδιαφημιζόμενη “πράσινη” ανάπτυξη πάνω στα καμένα… Παράλληλα, τα σχολεία άνοιξαν με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν: πολυπληθή τμήματα, κενά εκπαιδευτικών, αποκλεισμό 40.000 υποψηφίων από τα ΑΕΙ, απόπειρες εκφοβισμού και αυταρχικής επιβολής της αξιολόγησης, ελλείψεις στην καθαριότητα και απουσία κρατικής ευθύνης για διεξαγωγή μαζικών δωρεάν rapid τεστ, αναγκαίου επιστημονικού προγράμματος ενημέρωσης και εμβολιασμού. Η ακρίβεια κάνει απαγορευτική την αγορά ακόμα και των απολύτως απαραίτητων προϊόντων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνονται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης να εντείνεται, ειδικά στις λαϊκές γειτονιές, όπως η δική μας, με ευθύνη της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που βάζουν τις ανάγκες των εργαζομένων σε δεύτερη μοίρα!

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται ως ένα ιδιότυπο μέτρο καταστολής, ενώ αποτελούν και νέο πεδίο κερδοφορίας αδιάθετων κεφαλαίων προκειμένου να βγούν από την οικονομική κρίση, με την κάνναβη να μονοπωλεί, προς το παρόν, το επενδυτικό ενδιαφέρον και να επιδοτείται η παραγωγή της με παχυλές επιδοτήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αρχικά, η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των επικίνδυνων και εθιστικών ουσιών. Από εκεί κι έπειτα υφαίνεται ένας επικίνδυνος ιστός για τα προϊόντα του συγκεκριμένου φυτού, που ορίζεται ως “φάρμακο” (ενώ υπάρχει ακόμα σύγχυση στη φαρμακολογία), μπαίνει στον κατάλογο “των νέων τροφίμων” (μολονότι είναι ελλιπής η επιστημονική γνώση) και, κατ΄επέκταση, ενδυναμώνεται η τάση για νομιμοποίηση της λεγόμενης “ψυχαγωγικής” χρήσης της κάνναβης. Πιλοτικά σχέδια νομιμοποίησης της κάνναβης σε ενήλικες ξεκινούν σε ΗΠΑ, Ελβετία, Ολλανδία.

Η κάνναβη, ως ανερχόμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα, ενσωματώνεται στο εμποροβιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο, αφού στην παραγωγή και βιομηχανία κάνναβης εμπλέκονται κολοσσοί του κλάδου τροφίμων – ποτών (“NESTLE”), φαρμακευτικά μονοπώλια κ.ά. Αξιοσημείωτη είναι η στροφή της ευρωπαϊκής καπνοβιομηχανίας (Philip Morris) στην κάνναβη: καπνός και κάνναβη μπορούν να αποτελέσουν έναν τέλειο συνδυασμό και ιδανική επενδυτική ευκαιρία, αφού προσφέρουν τεχνολογικά πλεονεκτήματα, ποικιλία προϊόντων, διαθέσιμη εφοδιαστική αλυσίδα και διανομή, παρόμοιες διαδικασίες παραγωγής και υψηλές αξιολογήσεις περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών (έκθεση 2021) παρατηρείται: πολυτοξικομανία, έξαρση των Νέων Συνθετικών Ναρκωτικών, μεγάλη διαθεσιμότητα προϊόντων με υψηλό ποσοστό TCH (η κύρια ψυχοτρόπος ουσία της κάνναβης), αξιοποίηση του διαδικτύου και των υπηρεσιών courrier και delivery στη διακίνηση ναρκωτικών – χαρακτηριστικά, μόλις τον πρώτο μήνα του lockdown τα κέρδη από τη διακίνηση αυτή ξεπέρασαν τα 4,5 εκατ ευρώ – άνοδος της ατομικής και κατ’ οίκον καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης, αύξηση της εκτροπής ναρκωτικών που δίνονται για θεραπευτικούς λόγους προς τις πιάτσες ναρκωτικών (βενζοδιαζεπίνες). Την ίδια στιγμή, τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα αποδομούνται, αφού καλούνται να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο στα προγράμματα υποκατάστασης και να στηρίξουν τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, καταδικάζοντας τους χρήστες στη δια βίου εξάρτηση, ενώ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργήθηκε και το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Τα δραματικά αυτά δεδομένα καθιστούν αναγκαία την εγρήγορση και αντίσταση όλων μας. Διεκδικούμε: ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης και Προγράμματα κατά των εξαρτήσεων σε όλα τα σχολεία, κατάργηση της ΠΝΠ που ρυθμίζει τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, δημιουργία νέων «στεγνών» προγραμμάτων με μόνιμο προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση, προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.

Λέμε ΟΧΙ στη νομιμοποίηση της κάνναβης και στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

Λέμε ΟΧΙ στον επενδυτικό παράδεισο που οδηγεί τις ελπίδες, τα όνειρά μας στην κόλαση και παροπλίζει κάθε προσπάθεια για διεκδίκηση της ζωής που μας αξίζει.

Το παράρτημά μας σύντομα θα ανακοινώσει τη Γενική του Συνέλευση .
Σας καλούμε να συμμετάσχετε!

Μοιραστείτε το…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *