“Εδώ θα λέμε αλήθειες” της Ευρώπης Κοσμίδη: Διαφάνεια και λογοδοσία στους πολίτες

ΑΡΘΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει η Ευρώπη Κοσμίδη
Υποψήφια Δήμαρχος Αχαρνών
Περιφερειακή Σύμβουλος – Εντεταλμένη Τεχνικών Έργων και Αθλητισμού Αττικής

Η Αχαρναϊκή καταπιάνεται με το μείζων θέμα της Διαφάνειας και κυρίως της διαχείρισης των χρημάτων των πολιτών. Θέμα που απασχολεί τους πολίτες των Αχαρνών γιατί εν ολίγοις καθορίζει την τύχη της πόλης.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αχαρνών – όταν ανέλαβε – είχε ξεκινήσει με κεκτημένη ταχύτητα από τις εκλογές και στις πρώτες μέρες της θητείας του είχε κάνει αναφορά σε θέματα κακοδιαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Ποτέ δεν μάθαμε την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων και γιατί ο αρχικός βερμπαλισμός εξελίχθηκε σε μια – τουλάχιστον – περίεργη “σιγή ασυρμάτου”.

Για ποιο λόγο, είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε στον δημόσιο λόγο, ο Δήμαρχος δεν έχει ενημερώσει τους πολίτες, τι απέγιναν οι υποθέσεις που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας.

Αφενός για να ξέρουν οι πολίτες τι συμβαίνει πίσω από τα κλειστά γραφεία του Δημαρχιακού Μεγάρου, αφετέρου να προστατευτούν από διαδικασίες και συμπεριφορές που δεν είναι σύννομες ή που νομικά είναι προβληματικές.

Το ερώτημα είναι απλό και σαφές: Υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που εξετάζουν οι Δικαστικές αρχές και αφορούν τον Δήμο Αχαρνών ή όχι;

Αν ναι, γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο και κυρίως ο λαός των Αχαρνών είναι στο σκοτάδι;

Δεν θέλουμε να μάθουμε τα πρόσωπα που εμπλέκονται αν δεν είναι αποδεδειγμένα ένοχοι, ούτε να περάσουμε σε φάση πολιτικού κανιβαλισμού, αλλά όταν υπάρχει μια εισαγγελική έρευνα για οποιοδήποτε θέμα θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν.

Σαφώς και τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να προστατεύονται. Σαφώς και το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους. Αλλά ισχύει και η υποχρέωσης της προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος. Και η ενημέρωση των πολιτών, σε αυτό αποσκοπεί.

Το μοντέλο διοίκησης που εμείς φιλοδοξούμε να φέρουμε είναι: Όλα στο φως. Καμία σκιά και για κανέναν. Η Διαφάνεια και η λογοδοσία στους πολίτες δεν είναι διοικητική υποχρέωση που χάνεται στον λαβύρινθο της κωδικοποίησης των νόμων και των διατάξεων.
Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή.

Μοιραστείτε το…