“Εδώ θα λέμε αλήθειες” της Ευρώπης Κοσμίδη: Η οφειλόμενη απάντηση στο “Γιατί Ευρώπη;”

ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει η Ευρώπη Κοσμίδη
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

 

Γράφω αυτές τις σειρές για δύο λόγους. Αρχικά, για να καταθέσω δημόσια τις ευχαριστίες μου σε όλες και όλους που συμπαραστάθηκαν ενεργά στην προσπάθειά μου, να δώσουμε ένα άλλο όραμα και προοπτική στον τόπο μας, επαναπροσδιορίζοντας στόχους για τις Αχαρνές και τους Θρακομακεδόνες. Παράλληλα, οφείλω να απαντήσω στο εύλογο ερώτημα που ακούω από όλους εκείνους τους πολλούς που πίστεψαν στη δυναμική του συνδυασμού μας: «γιατί Ευρώπη δεν θα είσαι υποψήφια».

Πιο συγκεκριμένα, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους μετέχοντες υποψήφιους/ες στο συνδυασμό μας «Αχαρνές – Αξίζουμε Περισσότερα». Σε εκείνους που με πίστεψαν και μπήκαν στον αγώνα, χωρίς να μου ζητήσουν ποτέ τίποτα. Στους ίδιους, εξήγησα κατ’ ιδίαν τους λόγους της απόφασής μου και μέσα από αυτό το βήμα, θέλω να καταγράψω την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς που με ανιδιοτέλεια, πίστη στο πρόσωπό μου και αφοσίωση, ασπάστηκαν τις ιδέες και τις διαχρονικές αρχές της πολιτικής μου πορείας και, παρά τη δικαιολογημένη απογοήτευσή τους που το ταξίδι δεν έφτασε στο τέλος του, επέδειξαν -έως και σήμερα- ήθος και αξιοπρέπεια σε όλες τις αποφάσεις τους. Ως όφειλα, τους αποδέσμευσα και τους ζήτησα, με τη μοναδική αίσθηση καθήκοντος και αγάπης που έχουν για τον δήμο μας, να επιλέξουν το μετερίζι που θα αγωνιστούν γι’ αυτόν.

Πιο συγκεκριμένα, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους μετέχοντες υποψήφιους/ες στο συνδυασμό μας «Αχαρνές – Αξίζουμε Περισσότερα». Σε εκείνους που με πίστεψαν και μπήκαν στον αγώνα, χωρίς να μου ζητήσουν ποτέ τίποτα.  

Επί προσωπικού, τώρα, γνωρίζετε καλά πως όλα τα χρόνια, πολιτεύομαι με ανιδιοτέλεια και πίστη στις αρχές και στις αξίες μου. Κατέθεσα ψυχή, γνώσεις, μεράκι και αφοσίωση. Στα κοινά δεν μπήκα για να πλουτίσω. «Έχω προίκα αφάγωτη» όπως συνηθίζω να λέω χαριτολογώντας. Νιώθω τόσο γεμάτη από την επαγγελματική και κοινωνική μου δραστηριότητα. Μπήκα για να συνεισφέρω, να συνδράμω, να βοηθήσω όπου μπορώ, για να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για την προκοπή, την πρόοδο και το καλό του τόπου μου. Διέθεσα χρόνο και χρήμα, δικό μου. Κυρίως, όμως, στόχευσα ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ήθελα να είναι αξιόλογοι, αξιόπιστοι, καθαροί. Γνώριζαν τις δυσκολίες και γνώριζα τις πιέσεις που ασκήθηκαν σε πολλούς που έβαλαν το όνομά τους πλάι στο δικό μου, επηρεάζοντας ακόμα και οικογενειακές και επαγγελματικές σχέσεις. Κάποιοι μάλιστα, φανατισμένοι και φοβικοί, έκοψαν την «καλημέρα» σε ανθρώπους που τόλμησαν να μας επιλέξουν. Την ίδια στιγμή, γνωστοί «μπαρουτοκαπνισμένοι» πολιτευόμενοι δείλιασαν και παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, δεν μας ακολούθησαν, φοβούμενοι την έκθεση και τη σύγκρουση με νοοτροπίες που αμέτοχα αποδέχονται πια σιωπηρά. Οι ίδιοι άνθρωποι που ερχόταν από μόνοι τους να μου πουν για την σαπίλα του συστήματος, με ένα τάξιμο μέσα σε λίγες μέρες άλλαζαν στρατόπεδο. Πολλές φορές, το οικονομικό κριτήριο ήταν το πρώτιστο και ξεπερνούσε κάθε πολιτική συζήτηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμπλεκομένων εκθείαζαν την προσπάθεια μας και τις προθέσεις μας. Στο τέλος μας ζητούσαν συγνώμη για την επιλογές τους που δεν ήθελαν, αλλά ήταν αναγκασμένοι -για δικούς τους λόγους- να μην μας ακολουθήσουν.

Μπήκα για να συνεισφέρω, να συνδράμω, να βοηθήσω όπου μπορώ, για να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για την προκοπή, την πρόοδο και το καλό του τόπου μου. Διέθεσα χρόνο και χρήμα, δικό μου. Κυρίως, όμως, στόχευσα ανθρώπους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.  

Όταν, πριν τέσσερις μήνες περίπου κοινοποίησα τη συμμετοχή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφια Δήμαρχος, είχα ως στόχο να δημιουργήσουμε μια πρωτοβουλία ανοιχτή, δημιουργική και δημοκρατική, η οποία θα είχε τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει στις τοπικές εξελίξεις. Βασικός στόχος μου ήταν να κάνουμε πράξη την επιθυμία πολλών συμπολιτών μου να απεγκλωβιστούμε από τα δεσμά και τις νοοτροπίες που μας κρατάνε πίσω, τη λογική των κλειστών συστημάτων, την έλλειψη σχεδιασμού, προγράμματος και μέριμνας για την καθημερινότητα του δημότη. Όλα αυτά ήταν ένα δυνατό κίνητρο για μένα, κόντρα στο μίσος που εισέπραττα, την ανελέητη σύγκρουση και τους χαρακτηρισμούς σε προσωπικό επίπεδο. Δεν κατάφερα να πολεμήσω την αδιαφορία για την ουσία, αλλά διεκδίκησα τη διαφάνεια, την ακεραιότητα και τη λογοδοσία στο προσκήνιο. Είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή μου, κάθε πολίτης που διεκδικεί αξιώματα να τηρεί τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα.

Ασχολούμαι με τα κοινά από αγάπη, μεράκι και διάθεση προσφοράς για τον συνάνθρωπό μου. Κατά τη θητεία μου, τα τέσσερα τελευταία έτη, ως εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος και Εντεταλμένη Σύμβουλος των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, Μητροπολιτικών Υποδομών, Μελετών και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Ανέλαβα δύσκολες αρμοδιότητες, που μου δόθηκαν με κριτήριο τις γνώσεις και την εμπειρία μου στο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, το οποίο εξασκώ αδιάλειπτα τα τελευταία 22 χρόνια.

Κατά τη θητεία μου, τα τέσσερα τελευταία έτη, ως εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος και Εντεταλμένη Σύμβουλος των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων, Μητροπολιτικών Υποδομών, Μελετών και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως η υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Ο πολιτικός μου χώρος είναι γνωστός. Δεν έκρυψα ποτέ ότι ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και γιατί αγωνίζομαι. Με τη διεκδίκηση του Δήμου, θέλησα να ενώσω ετερόκλητα κομμάτια της κοινωνίας, ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και να δώσουμε όλοι μαζί όραμα και προοπτική σε έναν τόπο που αγαπάμε αποδεδειγμένα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να χαραχθεί η προοπτική μιας δυνατής και μεγάλης δημοτικής παράταξης που θα είχε κάθε δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει, υπερνικώντας μικροσυμφέροντα και κλίκες. Δεν τα κατάφερα. Κάποιοι εναντιώθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, οι περισσότεροι χρόνια βολεμένοι, άλλοι τακτοποιημένοι τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας τοπικούς άρχοντες που στο παρελθόν αποκαλούσαν με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς.

Όπως γνωρίζετε, η πολιτική για εμένα συνιστά έκφανση της προσωπικής μου ανάγκης για προσφορά στους συνανθρώπους μου και για ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής όλων μας και της καθημερινότητά μας.
Ωστόσο, η ζωή έχει τον τρόπο της να μας καθοδηγεί προς νέες κατευθύνσεις.

Αποφάσισα συνειδητά, λοιπόν, να μην συμμετάσχω καθόλου στον εκλογικό αγώνα αυτή τη φορά. Δεν θα είμαι υποψήφια ούτε στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στην Αττική. Η απόφασή μου αυτή έρχεται κυρίως ως απόρροια των αυξημένων επαγγελματικών μου υποχρεώσεων στις Κυκλάδες, όπου διατηρώ το δεύτερο τεχνικό μου γραφείο τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι, όμως, και η αγάπη μου για τα καθάρια νερά που με επηρέασε σε αυτή την απόφαση. Καθάρια νερά έναντι του βούρκου των άνανδρων χτυπημάτων «κάτω από τη ζώνη», όσων απώλεσαν προνόμια από την άσκηση των καθηκόντων μου ως Εντεταλμένης Συμβούλου και εκείνων που ενοχλήθηκαν από το προσωπικό κάλεσμα του Νίκου Χαρδαλιά για τη μετάβασή μου από τον Δήμο Αχαρνών και Θρακομακεδόνων στην Περιφέρεια Αττικής.

Αποφάσισα συνειδητά, λοιπόν, να μην συμμετάσχω καθόλου στον εκλογικό αγώνα αυτή τη φορά. Δεν θα είμαι υποψήφια ούτε στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στην Αττική.

Με τιμούν οι πιέσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη να παραμείνω στο ψηφοδέλτιο, αλλά γνωρίζοντας τα όρια και τις ψυχικές μου αντοχές, γνωστοποίησα στον ίδιο και τώρα σε όλους εσάς με αυτή την ανάρτηση, ότι είναι ειλημμένη απόφασή μου να μην συμμετάσχω και στις περιφερειακές εκλογές.
Η στενή μου φιλία με τον Νίκο παραμένει ακλόνητη, όπως και η αυτονόητη πλήρη στήριξή μου στην υποψηφιότητά του. Πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Περιφέρειας Αττικής και να διασφαλίσει τη συνέχεια της ανάπτυξης και της ευημερίας μας. Θα είμαι δίπλα του σε αυτόν τον αγώνα, με κριτήριο όχι μόνο την ακέραιη προσωπικότητά του, αλλά και την αναγνωρισμένη ικανότητά του να διοικεί.

Εντονότατες και εντόνοτατοί μου, σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την υποστήριξή σας και ελπίζω ότι η αγάπη και η εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπο μου, θα παραμείνουν αμετακίνητες.

Με εκτίμηση και αγάπη,
Ευρώπη Κοσμίδη

 

Μοιραστείτε το…