ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ∆ΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την υπερψήφιση των προτάσεων της Διοικούσας Παράταξης «Νέα Αρχηγία την Αττικ» για τον Προϋπολογισμό, τον Προγραμματισμό έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο ∆ράσης του οικονομικού έτους 2023, ολοκληρώθηκε η 24η μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Στη συνεδρίαση, τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου καταψήφισαν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε η παράταξη «∆ύναμη Ζωής».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε ότι η αλήθεια για τα βήματα που έχουν επιτευχθεί την περίοδο 2019 μέχρι σήμερα, φαίνεται μέσα από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί αλλά και εκείνα που έχουν προγραμματιστεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της παράταξης που ηγείται για να επισημάνει ότι «το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας, της ασφάλειας, της υγείας, της ευεξίας, της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης. Η λογική μας δεν είναι πλέον η παρωχημένη της υλοποίησης έργων μόνο από ιδίους πόρους, οι οποίοι πλέον μειώνονται. Στόχος μας είναι ο προγραμματισμός εμβληματι- κών έργων με πόρους οι οποίοι θα προέρχονται, όχι μόνο από το αποθεματικό της Περιφέρειας, αλλά και από νέες πηγές χρηματοδότησης».

Τόσο ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όσο και ο εισηγητής Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, αναφέρθηκαν στη «μαύρη τρύπα» που παρέλαβαν ως νέα διοίκηση το 2019, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν μόλις 380 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις για συμβασιοποιημένα και ενταγμένα στους προϋπολογισμούς έργα ξεπερνούσαν τα 2 δις ευρώ, καθώς ήταν έργα τα οποία απλά είχαν εγγεγραμμένους κωδικούς. «Στηρίξαμε το τεχνικό πρόγραμμα που βρήκαμε και αναζητήσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης για έργα που είχε προβλεφθεί να εκτελεστούν με ίδιους πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι έχουν προγραμματιστεί 884 έργα, προϋπολογισμού 1,8 δις ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους ενώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξασφαλιστεί 1,6 δις ευρώ, μέσω ΠΕΠ Αττικής, με προϋπολογισμό 110 εκ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί 26 έργα. Παράλληλα, με την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδοτούνται εμβληματικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προϋπολογισμού 66 εκ. ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί το έργο ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας με 24,7 εκ €, ενώ εγκρίθηκαν πρόσφατα 54εκ € για δράσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δράσεις ύψους 10,2 εκ € που αφορούν σε Smart cities και ευφυείς εφαρμογές. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατιγικής Σημασίας» 3 εμβληματικές δράσεις (συντήρηση γεφυρών, χάραξη και διαπλάτυνση οδών,συντήρηση στηθαίων κ.α) συνολικού προϋπολογισμού 227 εκ ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έγκριση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2021-2025, συνολικού προϋπολογισμού 404 εκ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί όλα τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των πολιτών, συντηρήσεις οδοποιίας, συντήρηση φωτεινής σηματοδότησης, στηθαία ασφαλείας, έργα ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμοί φρεατίων, καθαρισμοί ρεμάτων, αποχιονισμοί κ.α.. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ, όπως το παραολυμπακό αθλητικό κέντρο Ραφήνας, το διευρυμένο κέντρο υγείας Ανατ. Αττικής, ο βόρειος ποδηλατικός άξονας Γκαζι-Κηφισιά, η οδική ασφάλεια Κηφισού, η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και αξιοποίηση του Λυσσιατρείου, ως θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Η Αττική μέρα με τη μέρα αλλάζει, με πάνω από 2.000 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, προϋπολογισμού άνω των 2 δις ευρώ. Το 2023 η Αττική θα είναι η περιφέρεια των έργων, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας. Η Αττική της ασφάλειας , της υγείας και ευεξίας. Η Αττική της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Θα είναι η Περιφέρεια που θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, περισσότερα και καλύτερα εισοδήματα, θα διασφαλίζει στους πολίτες της καλύτερη καθημερινότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

 

Μοιραστείτε το…