Εκτίμηση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα – Πυρομετεωρολογική ενημέρωση της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση για τη δασική πυρκαγιά στην Πάρνηθα – Οπισθοδρομούσα πυρκαγιά

Σύνταξη ανακοίνωσης: Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη, Τρίτη 22 Αυγούστου, 23:00

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή της Πάρνηθας (Χασιά, Αττική), η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενημερώνει:

Η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους. Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Ωστόσο, η εξασθένιση των ανέμων υποβοηθά την αλληλεπίδραση της φωτιάς με την τοπογραφία και τη συνέχιση της εξάπλωσης της προς βόρεια-βορειοανατολικά, όπως σημειώθηκε παραπάνω.

Από νωρίς το ξημέρωμα (03:00) της Τετάρτης 23.08.2023 αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της ίδιας ημέρας. Τα παραπάνω συνοψίζονται στο πυρομετεώγραμμα της Εικόνας

 

Μοιραστείτε το…