Ερώτηση Μανώλη Χριστοδουλάκη στη Βουλή για τις δομές Υγείας του Δήμου Αχαρνών

ΒΟΥΛΕΤΕΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

Την υποστελέχωση των δομών υγείας στον Δήμο Αχαρνών και την ανασφάλεια που αυτή προξενεί στους πολίτες φέρνει στη Βουλή με ερώτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τονίζει την ανάγκη για ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του Δήμου Αχαρνών, μιας περιοχής με τεράστια πληθυσμιακή αύξηση και χωρίς δικό της Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας του Δήμου Αχαρνών, οι οποίες οδηγούν σε δυσλειτουργία αυτού, που καταλήγει σε καθυστερήσεις ακόμα και ενός μήνα των ραντεβού των πολιτών.

Επισημαίνει δε, την αντίστοιχη υποστελέχωση στο νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο λόγω γεωγραφικής συνάφειας, καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο των δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας των πολιτών του Δήμου Αχαρνών. Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο τόσο σε προσωπικό, όσο και συχνά σε υγειονομικό υλικό, δυσχεραίνει την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών, με συνέπειες τόσο στην τέλεση ορισμένων επεμβάσεων, όσο και στην πραγματοποίηση βασικών ακτινολογικών εξετάσεων.

Αυτά, σε συνάρτηση με την κατάργηση του τμήματος έκτακτων περιστατικών της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και τη μη εξυπηρέτηση των ανασφάλιστων, δυσχεραίνουν έτι περεταίρω την ήδη δυσχερή καθημερινότητα των δημοτών, αναφορικά με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που απολαμβάνουν.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, μέσω της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες του ώστε να ενισχύσει τόσο το Κέντρο Υγείας του Δήμου Αχαρνών με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσο και το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», θέτοντας προς αξιολόγηση στην κυβέρνηση το θέμα της συμπερίληψης της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα 18 Ιανουαρίου 2024

Προς: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο Δήμο Αχαρνών»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι κάτοικοι του Δήμου Αχαρνών μέσα σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης, βιώνουν το αίσθημα ότι είναι πολίτες “δεύτερης κατηγορίας” και στα θέματα που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της υγείας.

Το Κέντρο Υγείας του Δήμου Αχαρνών υποβαθμίζεται σταθερά, όντας υποστελεχωμένο, με τους ασθενείς να χρειάζεται να περιμένουν περισσότερο από ένα μήνα για να κλείσουν ραντεβού. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η μετακίνηση δύο πνευμονολόγων από το ΚΥ προς το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» προκειμένου να καλύψουν τα εκεί κενά, προκάλεσε εξίσου αντίστοιχα σημαντικά κενά στην τοπική δομή των Αχαρνών.

Το δε Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αχαρνών και ως εκ τούτου καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο των δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας των πολιτών του Δήμου, επίσης υπολειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και μη χορήγησης κατάλληλων υλικών, που καθιστούν αδύνατη τόσο την τέλεση επεμβάσεων όσο και την πραγματοποίηση βασικών ακτινολογικών εξετάσεων.

Και όλα αυτά, ενώ η Ανατολική Αττική, η περιοχή που έχει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, συνεχίζει να μην έχει δικό της δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο.

Κρίσιμος παράγοντας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή κρίνεται και η πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, μια κλινική που ανήκει στην ΑΕΜΥ, η οποία επί της ουσίας λειτουργεί ως ιδιωτικό θεραπευτήριο, δίχως να εξυπηρετεί ανασφάλιστους και από την οποία καταργήθηκε το τμήμα εκτάκτων περιστατικών.

Επειδή το αγαθό της υγείας είναι υπέρτατο και η πολιτεία οφείλει να το παρέχει αποτελεσματικά, δωρεάν και απρόσκοπτα σε όλους τους πολίτες

Επειδή οι πολίτες του Δήμου Αχαρνών δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας υψηλού επιπέδου

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

  1. Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε το Κέντρο Υγείας Αχαρνών; Θα κάνετε μόνιμες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού;
  2. Προτίθεστε να εντάξετε την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού στο ΕΣΥ;
  3. Πώς προτίθεστε να αποκαταστήσετε τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι»;

Ο ερωτών βουλευτής

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Μοιραστείτε το…