Η συγκυρία του Νίκου Χαρδαλιά

ΑΡΘΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Χρήστος Λουτράδης

 

Η σκληρή πραγματικότητα των τελευταίων ημερών έρχεται να ανταποδώσει με δραματικό τρόπο την εργαλειοποίηση του αισθήματος αγωνίας που διακατέχει μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και τους οδηγεί σε πολιτικές λύσεις συντηρητικές, ακόμη και αποκρουστικές.

Η διακυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη στηρίχθηκε πάνω σε ένα αφήγημα «αριστείας» και διαχειριστικής ανωτερότητας…

Η διακυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη στηρίχθηκε πάνω σε ένα αφήγημα «αριστείας» και διαχειριστικής ανωτερότητας που θα απέτρεπε την περαιτέρω διολίσθηση της χώρας μας στην «παρακμή της Αριστεράς» και στην μετατροπή της Ελλάδας σε «Βενεζουέλα της Ευρώπης».

Από την διαχείριση της πανδημίας, όμως, και κυρίως, την διαχείριση φαινομένων όπως οι πυρκαγιές, η κυβέρνηση έχει εμφανώς πολύ κακές επιδόσεις.

Και ενώ θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι πυρκαγιές αποτελούν την τελευταία πράξη του δράματος της αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους, τα πρωτοβρόχια του Σεπτεμβρίου ήρθαν να βουλιάξουν ακόμη πιο βαθιά την… αριστεία των κυβερνητικών στελεχών, που φαίνεται πως ζουν με την ψευδαίσθηση ότι οι σκληρές ατζέντες που η ίδια η πραγματικότητα θέτει στον δημόσιο βίο, όπως η κλιματική κρίση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με νεφελώδεις διακηρύξεις και με τη διαχρονική προστασία των συμβατικών ΜΜΕ. Των Μέσων εκείνων που διαδραματίζουν έναν χυδαίο προπαγανδιστικό ρόλο, είτε ως ενορχηστρωτές προπαγάνδας, είτε ως εκτελεστές συμφερόντων, (παρα)επιχειρηματικών κυρίως.

Η καταγεγραμμένη πολλάκις πλέον αρρυθμία του επιτελικού κράτους και η ικανότητα της Πολιτικής Προστασίας που εξαντλείται στην αποστολή μαζικών μηνυμάτων από το 112, έρχονται σε μια περίοδο όπου τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για την επικράτηση τους στις επικείμενες εκλογές. H πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση όλων δε, είναι αδιαμφισβήτητα αυτή του Νίκου Χαρδαλιά.

…σε μια Περιφέρεια ταλαιπωρημένη από την έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού, πολιτικής προστασίας. Μια περιφέρεια που έχει θρηνήσει νεκρούς λόγω ανικανότητας.

Του πιστού στρατιώτη που υπάκουσε στην εντολή του Μέγα Στρατάρχη και δίνει τον αγώνα των αγώνων για την επικράτηση σε μια Περιφέρεια ταλαιπωρημένη από την έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού, πολιτικής προστασίας. Μια περιφέρεια που έχει θρηνήσει νεκρούς λόγω ανικανότητας.

Ως εκ τούτου το στοίχημα για τον κ. Χαρδαλιά είναι διπλό: Μπορεί να πείσει ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του προκατόχου του στην Περιφέρεια, αλλά και ότι θα ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό, ως επιτελικού στελέχους επί χρόνια στην Πολιτική Προστασία και στο Υπουργείο Άμυνας;

Για το πρώτο ελπίζουμε, για το δεύτερο διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις.

 

Μοιραστείτε το…