Λαμπρός και φέτος ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στο Μενίδι

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 

Στο ενοριακό παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Ιερού Ναού Αγίου Βλασίου Αχαρνών μεταφέρθηκε η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, για την τέλεση της μεγάλης πανηγύρεως των Αχαρνών. Εκεί τέλεσε την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Σεπτής εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής συνοδεία Γριζοφόρων και Τσολιάδων του Λυκείου Ελληνίδων των Αχαρνών, της Φιλαρμονική Ορχήστρα των Αχαρνών, επισήμων και πλήθους κόσμου.

Η λιτανευτική πομπή πέρασε από κεντρικούς δρόμους του Μενιδίου και κατέληξε στην πλατεία των Αχαρνών και τον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου – ο οποίος παραμένει ακόμη κλειστός λόγω βλαβών από τον σεισμό – όπου έγινε η απόλυση των ακολουθιών και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά οι Γριζοφόρες του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών, χόρεψαν μπροστά από τον Ιερό ναό του Αγίου Βλασίου, συνοδευόμενες από δημοτική ορχήστρα.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Αχαρνικός Κισσός-Η διαδρομή μέσα στον χρόνο από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αχαρνών “Χρήστος Τσεβάς”.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής ξεκίνησαν από την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 με τις χορευτικές ομάδες της ΔΗΚΕΑ, του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Αχαρνών “Ο Άγιος Κωνσταντίνος”, του Συλλόγου Παραδοσιακή Αναβίωση- Αχαρναϊκή Κληρονομιά, του Κέντρου Κέντρο Διάδοσης Παραδοσιακών Χορών «Χορού Ενθύμισης» και του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα της ΔΗΚΕΑ, τον συνθέτη Κυριάκο Παπαδόπουλο και τους τραγουδιστές, Στράτο Καραλή, Μαρία Ιωαννίδου, Χάρη Χαλαμούτη και τον συντοπίτη μας Δημήτρη Γιώτη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη 20 Απριλίου 2023 με τον Πανηγυρικό Μέγα Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Αργότερα χόρεψαν οι χορευτικές ομάδες από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών «Χρήστος Τσεβάς», τον Σύλλογο Πελοποννησίων Αχαρνών «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», τον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογος Αχαρνών «Ο Κόκκινος Μύλος» και τον Σύλλογο Θεσσαλών Αχαρνών.

Η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία της Δέσποινας Βανδή και του Χρήστου Μενιδιάτη οι οποίοι διασκέδασαν τον κόσμο που είχε κατακλύσει την κεντρική πλατεία του Μενιδίου.

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου χόρεψαν οι χορευτικές ομάδες από το Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Αχαρνών, την Ένωση Ηπειρωτών Αχαρνών, την Εύξεινη Λέσχη Αχαρνών και Αττικής « Ο Καπετάν Ευκλείδης» και τον Σύλλογο Κρητών Αχαρνών. Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου, ο οποίος ερμήνευσε τις επιτυχίες του και ανέβασε το κέφι στην πλατεία του Μενιδίου που έσφυζε από κόσμο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ζωοδόχου Πηγής ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Αχαρνών, με παραδοσιακό πανηγύρι και τη συμμετοχή των δημοτικών τραγουδιστών και μουσικών, Χαράς Βέρρα, Κώστα Σαφέτη, Βαγγέλη Κονιτόπουλο, Μιχάλη Μαραγκάκη, Σπύρο και Νικόλα Μπρέμπο και τον κλαρινίστα Κώστα Παντίδος.

 

 

Μοιραστείτε το…