ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ: Υπερθέαμα πολιτισμού

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Επετειακό αφιέρωμα μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασε το Λύκειο Ελληνίδων Αχαρνών, στο Μέγαρο Μουσικής. Δεξιοτέχνες μουσικοί, χορωδοί και εκατοντάδες χορευτές με θαυμάσιες στολές έσυραν τον χορό στη σκηνή «Νίκος Σκαλκώτας» ταξιδεύοντας το κοινό στον χρόνο με ένα μουσικοχορευτικό εγκώμιο στον πολιτισμό και την παράδοση της αγιοτόκου γης.

Η ιερή μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας και του ελληνικού ξεριζωμού από τη Μικρά Ασία τιμήθηκε σε όλο της το μεγαλείο μέσα από την εξαιρετική ομιλία της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών Αναστασίας Βενετσάνου αλλά και από τα παραδοσιακά ακούσματα της Ανατολής που καθοδήγησαν τα βήματα των περήφανων χορευτών.

ΠΌΝΤΌΣ, ΚΑΠΠΑΔΌΚΊΑ, ΣΜΎΡΝΗ, ΛΕΒΕΝΤΊΑ, ΨΎΧΗ ΚΑΊ ΘΑΎΜΑΣΜΌΣ

Το θέαμα ήταν μοναδικό. Το κοινό, ενθουσιώδες. Μα και τα συναισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας έντονα. Το εξαίσιο σύνολο των τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών με τη συμμετοχή του ΛΕ Βόλου, της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα» με διατηρητέες εντυπωσιακές φορεσιές, όπως την περίφημη Μενιδιάτικη ενδυμασία, ζωντάνεψαν την ιστορία υπό τους ήχους της ιδιόρρυθμης και μελωδικής μικρασιατικής παραδοσιακής μουσικής που παραμένει πολιτισμικά ζωντανή.

«Η παράσταση ήταν αφιερωμένη τόσο στους εθνομάρτυρες αδελφούς μας που μαρτύρησαν και σφαγιάσθηκαν από εχθρικά ξίφη, όσο και σε αυτούς που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς και τα μόνα που έφεραν στις αποσκευές της ψυχής τους ήταν ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας ο πολιτισμός, η πίστη τους στον Θεό και μια χούφτα χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες. Γονατίζουμε στη μνήμη τους», ανέφερε στην «Political» η πρόεδρος Αναστασία Βενετσάνου, ποζάροντας με τα μέλη Δήμητρα Καλογράνη και Έφη Ράπτη.

Και πρόσθεσε: «Το Λύκειο των Ελληνίδων των Αχαρνών είναι εκείνο που κρατά ζωντανή την παράδοση μέσα από αξιόλογες και ποικίλες δράσεις πολιτιστικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όσο είχαμε την τύχη να απολαύσουμε την παράσταση, απολαύσαμε το εξαίσιο αποτέλεσμά της εισπράττοντας την ευχαρίστηση στα μάτια όλων όσοι συμμετείχαν επί σκηνής».

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, η περιφερειακή σύμβουλος Αθηνών Γεωργία Βλάχου, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Κεντρικού Λυκείου Ελλάδας, Ελένη Τσαλδάρη και Μαρία Παπαμάρκου αντίστοιχα, η Ευαγγελία Καλαμίτση του ΣΠΑ «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». κ.ά

 

 

 

Πηγή : «Political»

 

Μοιραστείτε το…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *