Μέτρα αποφυγής εισαγωγής στη χώρα του κουνουπιού Aedes aegypti που μεταδίδει νοσήματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Χωρίς κατηγορία

Σύμφωνα με εκτίμηση κινδύνου της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση τροπικών νοσημάτων, η χώρα μας πρέπει να προβεί σε λήψη μέτρων για την ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ Aedes aegypti, δεδομένου ότι η τυχόν παρουσία του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού, σε συνδυασμό με τον ήδη εγκατεστημένο πληθυσμό του Ades albopictus, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης Δάγκειου πυρετού και ιού Chikungunya, μετά την εισαγωγή των ιών αυτών.

Το Lucky Bamboo είναι από τα πιo δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Αν και είναι γνωστό ως μπαμπού, στην πραγματικότητα είναι είδος Δράκαινας (Dracaena sanderiana).

Πρόκειται για φυτό το οποίο θεωρείται ότι φέρνει τύχη, ευημερία, θετική ενέργεια και πλούτο σύμφωνα με το Feng Shui. Είναι φυτό εύκολο στην φροντίδα και μπορεί να καλλιεργηθεί είτε σε χώμα, είτε σε νερό.

Δυστυχώς όμως, τα φυτά προς φύτευση που εισάγονται στους συνοριακούς σταθμούς και τα οποία μπορεί στους περιέκτες τους να περιέχουν νερό ή να μεταφέρονται σε υδάτινο-υγρό υπόστρωμα, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να αποτελέσουν μέσο για την εισαγωγή του είδους κουνουπιού Aedes aegypti στη χώρα μας.

Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας, προτείνουν στους εισαγωγείς φυτικού υλικού, στους περιέκτες των οποίων μπορεί να υπάρχει νερό ή μεταφέρονται σε υγρό υπόστρωμα (π.χ lucky bamboo), να εφαρμόζουν εγκεκριμένα προνυμφοκτόνα κουνουπιών στο νερό που τοποθετούνται τα στελέχη των φυτών αυτών για εκβλάστηση μετά την εισαγωγή τους.

Επιπλέον, στα φυτώρια-θερμοκήπια ανάπτυξης ή διατήρησης του ανωτέρου φυτικού υλικού, μετά την εισαγωγή του, πρέπει να τοποθετούνται παγίδες σύλληψης ενηλίκων κουνουπιών τύπου BGS-trap, καθώς και παγίδες ωοθεσίας. Οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να συνοδεύονται από συλλογή των δειγμάτων κουνουπιών σε τακτά χρονικά διαστήματα (κατά προτίμηση κάθε εβδομάδα). Παγίδες (ωοθεσίας ή/και ακμαίων κουνουπιών) πρέπει να τοποθετούνται και στον περιβάλλοντα χώρο του θερμοκηπίου/φυτωρίου, σε έκταση τέτοια ώστε να αποδεικνύονται μηδενικές συλλήψεις. Εφόσον καταγραφούν κουνούπια του γένους Aedes sp., πραγματοποιούνται άμεσα εφαρμογές με εγκεκριμένα ακμαιοκτόνα, τόσο μέσα στο θερμοκήπιο-φυτώριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο σε ακτίνα 100 μέτρων.

Ηη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, ως υπεύθυνη συντονισμού και υλοποίησης του
προγράμματος διαχείρισης και αντιμετώπισης των κουνουπιών κατά το έτος 2024, αξιολογώντας τα ευρήματα των δειγματοληψιών προνυμφών κουνουπιών των τελευταίων ημερών, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης – Παραλαβής του έργου και την υπεύθυνη επιστήμονα της
αναδόχου εταιρείας του έργου, αποφάσισαν τη συνέχεια του προγράμματος με τον 10ο Κύκλο Περιφοράς από την Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές (φυσικά συστήματα) και σε περιοχές – εστίες περιαστικά όλων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής.
Η ημερομηνία της 10ης εφαρμογής ψεκασμών για το Δήμο Αχαρνών έχει οριστεί η Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 .

 

πηγή : Περιφέρεια Αττικής

Μοιραστείτε το…