ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πράσινα επενδυτικά σχέδια από μικρομεσαίες, ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει το νέο πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί σύντομα.

l Η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων κριμένων επενδυτικών σχεδίων θα προέλθει από το πρόγραμμα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη). Πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι από απόψεως προϋπολογισμού το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ και θα υλοποιηθεί μέσα από δύο διακριτές δράσεις. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ/ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑΣ

l Αποκλιμάκωση στα χαρτιά παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, υποχωρώντας στο 9,1%, από το 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το καλάθι του νοικοκυριού έχει πάρει… φωτιά, με τις ανατιμήσεις να αγγίζουν ακόμα και το 68,4%. Περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΒΕΑ/ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

l Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η απόφαση για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία, μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67).

l Έως τις 9 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα my Θέρμανση ενώ η πρώτη πληρωμή για τους παλαιούς δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου ως προκαταβολή του ποσού, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η εξόφληση του επιδόματος θέρμανσης θα γίνει σε τρεις δόσεις.

l Κίνδυνο για χιλιάδες φορολογούμενους, να αλλάξουν, εν μια νυκτί Εφορία, ενέχει η απόφαση της ΑΑΔΕ να αντιστοιχίσει τους Ταχυδρομικούς Κώδικες σε μια Δ.Ο.Υ, κίνηση που μπο- ρεί να οδηγήσει και ολόκληρες περιοχές στην αρμοδιότητα άλλης Εφορίας

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να διατεθεί, σε περίπου 2,3 εκατ. συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, ανασφάλιστους υπερηλίκους και ευάλωτα νοικοκυριά, η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε πολίτες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις τιμών σε καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης.

l Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται και όσοι επέλεξαν τα καυσόξυλα για να ζεστάνουν το σπίτι τους τον χειμώνα. Σύμφωνα με την απόφαση, κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

l Υποχρεωτικά μέσω της ψηφιακής εφαρμογής myProperty θα υποβάλλονται οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς από την 1/1/2023, όπως προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που αποσαφηνίζει τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης φόρου κληρονομιάς κινητών και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος.

l Το «πάγωμα» της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για 1,2 εκατομμύρια μη μισθωτούς, τουλάχιστον για το 2023, ζητάει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

l Σε δυο δόσεις η αύξηση στις συ- ντάξεις το 2023 – Νομοθετική ρύθμιση για την πρώτη δόση πιθανότατα με τις συντάξεις Φεβρουαρίου. Στην ταχύτερη κατα- βολή των αυξήσεων σε 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

l Ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων πάνω από 7% με βάση τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, κι όχι με την τελική αποτίμηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού για το 2023 που θα δημοσιευτεί το Φεβρουάριο του 2023.

l Μπαράζ προσφυγών στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν από ορισμένες αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση με τον ν. 4916/2022 στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καταγράφεται αυτές τις μέρες.

l Μεταφορά φορολογικής κατοι- κίας . Περιθώριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου έχουν φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

l Κλείσιμο φορολογικών υποθέσε- ων που εκκρεμούν στα δικαστή- ρια. Κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων έως 75% και ρύθμιση αποπληρωμής του υπόλοιπου της οφειλής σε έως 24 δό- σεις δίνει η ειδικού τύπου περαίωση που αφορά σε φορολογικές υποθέσεις, οι οποί- ες εκκρεμούν στα δικαστήρια. Για την ένταξη στη ρύθμιση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Η προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων λήγει στις 30 Ιουνίου 2023.

Πηγή: ΒΕ

Επιμέλεια: Γιάννης Νιώρας

 

Μοιραστείτε το…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *