Νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – που θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα ανέρχεται στα 10 ευρώ

Τη   δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για την υποβολή αίτησης έκδοσης για νέες ταυτότητες έχουν όλοι οι Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες μπορούν να μπουν στην ειδική πλατφόρμα μέσω του gov.gr, να κάνουν αίτηση και να λαμβάνουν στη συνέχεια sms στο κινητό τους τηλέφωνο, όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα. Περίπου 10 ημέρες μετά θα ενημερώνεται εκ νέου με sms προκειμένου να παραλάβει τη νέα ταυτότητα.

Το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – που θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια.

Πότε «εκπνέει» η ισχύς των παλαιών ταυτοτήτων;

Οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.

Πότε θα πληρώσουμε τα διπλά

Θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα πληρώνουμε διπλά τη νέα ταυτότητα και αυτό αφορά τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους εννέα ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Ποια στοιχεία θα έχουν οι νέες ταυτότητες

Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.

Στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου, ενώ στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Πηγή : Newsbomb.gr

Μοιραστείτε το…