Όργιο αδιαφάνειας στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των ΟΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη

Σε όργιο αδιαφάνειας εξελίσσονται οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των ΟΤΑ, την ώρα που ανακύπτει σοβαρό ζήτημα δημόσιας λογοδοσίας των δημοτικών αρχών, όχι μόνον γιατί είμαστε λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και έχουν αρχίσει τις περιοδείες οι δημοτικές αρχές, αλλά γιατί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θέτει ζήτημα νομιμότητας της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής των ∆ήμων και άρα της δημόσιας λογοδοσίας. Η σύσταση και λειτουργία, όμως, των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ συνιστά την επιτομή της αδιαφάνεις, μιας που δεν είναι υποχρεωτικό να αναρτούν τις οικονομικού περιεχόμενου αποφάσεις τους στην ∆ιαύγεια, όπως επίσης δεν είναι πότε σίγουρο ότι τις αναρτούν όλες!

Πάντως, από αυτές που είναι αναρτημένες, θα έπιανε τον κάθε ευσυνείδητο πολίτη ίλιγγο από τα ποσά που εγκρίνονται με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίας πίσω από κλειστές πόρτες στους νεοσύστατους αναπτυξιακούς οργανισμούς.

Προ καιρού είχαμε ασχοληθεί με τα μη πεπραγμένα του ∆ημάρχου Αχαρνώνστην πολύπαθη περιοχή τηξς Βαρυμπόπης, ένα χρόνο και πλέον από την πυρκαγιά του 2021.. Επειδή, λοιπόν, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αναζητήσαμε κάποιες από τις

αναθέσεις που έκανε ο ∆ήμος Αχαρνών προς αποκατάσταση της περιοχής. Ισχνά τα αποτελέσματα της αναζήτησης…

Εντοπίσαμε, λοιπόν, μια ενδιαφέρουσα ανάθεση ύψους 280.000 ευρώ για την αναβάθμιση της πλατείας Βαρυμπόμπης! Ο διαγωνισμός για την ανάθεση προέκυψε μετά από προγραμματική σύμβαση που συνήψε ο ∆ήμος Αχαρνών με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό! Η αναβάθμιση της πλατείας Βαρυμπόμπης προσδιορίζεται σε έκταση 10 στρεμμάτων με φορέα υλοποίησης του έργου όχι τον ∆ήμο Αχαρνών, αλλά τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του ∆ήμου Αχαρνών! «Ο ∆ήμος Αχαρνών δεν ευθύνεται έναντι άλλων προσώπων που δύνανται να εγείρουν αξιώσεις από τον Φορέα Υλοποίησης», αναφέρεται ρητά στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ∆ήμου Αχαρνών και του Αναπτυξιακού Οργανισμού του ∆ήμου! Επίσης, αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση μη τήρησης ή πλημμελούς τήρησης από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό των εφαρμοζόμενων διατάξεων για την ανωτέρω ανάθεση, δεν δημιουργείται οποιαδήποτε υποχρέωση ή οποιαδήποτε αξίωση σε βάρος του ∆ήμου Αχαρνών για τη χρηματοδότηση του έργου».

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης αξίας 280.000 ευρώ «είναι πέντε μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του οικονομικού αντικειμένου». «Η σύμβαση μπορεί να παραταθεί μέχρι ένα (1) επιπλέον έτος με συμφωνία των συμβαλλομένων και με εισήγηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης», αναφέρεται στην ίδια προγραμματική σύμβαση, η οποία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του ∆.Σ. του αναπτυξιακού οργανισμού την 18η Οκτωβρίου 2022.

Βέβαια, ως φαίνεται από τα έγγραφα δεν ήταν στις αδήριτες προτεραιότητες του ∆ημάρχου, Σπύρου Βρεττού η αποκατάσταση της Βαρυμπόμπης, γι’ αυτό και έθεσε σε προτεραιότητα την κατασκευή δυο πάρκων στον ίδιο ανάδοχο. Οι αποφάσεις για την ανάθεση της κατασκευής των δυο πάρκων έγιναν την ίδια μέρα, την 23η Σεπτεμβρίου 2022 με διαφο- ρά ενός μόλις ψηφίου στον αριθμό πρωτοκόλλου έγκρισης των αποφάσεων. Το πρώτο πάρκο στην θέση «Λυκότρυπα» με συνολική δαπάνη 262.651,84 ευρώ και το δεύτερο πάρκο στην θέση «Σιδηροδρομικός Σταθμός Αχαρνών» με συνολική δαπάνη 263.472,72 ευρώ!

Κάποιες μέρες αργότερα, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του ∆ήμου Αχαρνών έσπευσε να προκηρύξει έναν ακόμη πιο φαντασμαγορικό διαγωνισμό. Πρόκειται για την προμήθεια νέου χριστουγεννιάτι- κου στολισμού του ∆ήμου Αχαρνών κόστους 265.719,60 ευρώ! Η διενέργεια του διαγωνισμού για την αγορά νέου χριστουγεννιάτικου στολισμού του ∆ήμου Αχαρνών δεν έγινε από την Οικονομική Επιτροπή του ∆ήμου, αλλά από τον αναπτυξιακό οργανισμό!

∆ημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ»

30-12-2022

 

Μοιραστείτε το…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *