Πέτρος Φιλίππου: Έργα και ημέρες για την Ανατολική Αττική

ΑΡΘΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Πέτρος Φιλίππου Υπ. Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού

Όλοι όσοι διαμένουμε στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, τον ξέρουμε από μικρή ηλικία. Είναι ο δήμαρχός μας, για πάνω από 30 χρόνια. Είναι ο άνθρωπος που βλέπουμε στους δρόμους, στις λαϊκές αγορές, που μπορούμε να συναντήσουμε στο δημαρχείο αλλά και στη γειτονιά. Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει μετά από πολλά χρόνια και στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος όμως είναι ο Πέτρος Φιλίππου πίσω από την ταμπέλα του δημάρχου;

Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Αλβανικά. Το 1986 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος Καλυβίων (Ελάσσων αντιπολίτευση). Το 1989 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο, ενώ από το 1990 μέχρι το 1994 εκτέλεσε χρέη κοινοτάρχης Καλυβίων.

Είναι μέλος ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, ενώ το 1991 μέχρι το 1992 ήταν νομαρχιακός Σύμβουλος Αν. Αττικής.
Από το 1995 μέχρι το 2010 ήταν ο δήμαρχος Καλυβίων, ενώ παράλληλα από το 2003 έως το 2006 πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).
Από το 2010 μέχρι το 2014 και από το 2019 μέχρι τον Μάρτη του 2023 όπου και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε στο τιμόνι του δήμου Σαρωνικού.

Από το 2014 μέχρι και το 2019, εκτέλεσε χρέη Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής με Περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου, ενώ την ίδια περίοδο ήταν και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και αναπληρωματικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας των Δήμων και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επιστημονικό έργο
Ο Πέτρος Φιλίππου πέρα από αυτοδιοικητικός, γέννημα- θρέμμα της Ανατολικής Αττικής, είναι και ένας επιστήμονας με βαθιές λαογραφικές ανησυχίες. Από το 1994 μέχρι το 1998, υπήρξε μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων και Αρχαιοτήτων Στερεάς Ελλάδας, πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής και παραμένει μέλος της έως σήμερα.
Είναι επίσης μέλος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, ενώ έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει βιβλία με αρχαιολογικό, ιστορικό, γλωσσολογικό (αρβανίτικη διάλεκτο) και λαογραφικό περιεχόμενο.

Ακόμη συμμετείχε ενεργά μαζί με τον σπουδαίο Μίκυ Θεοδωράκη στην προετοιμασία της συναυλίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στη Μακρόνησο το 2003.
Το έργο του Πέτρου Φιλίππου για τον Σαρωνικό
Η βασική του προτεραιότητα ως δημάρχου υπήρξε η δημιουργία υποδομών που αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής των δημοτών και προσέφεραν αναπτυξιακό πρόσημο στο Δήμο.
Μερικές από τις δράσεις του και τις πρωτοβουλίες είναι το Δημαρχείο Σαρωνικού, το Σχολικό και Αθλητικό Συγκρότημα Λαγονησίου, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων, το Σχολικό και Αθλητικό συγκρότημα Καλυβίων.

Ακόμη, η δενδροφύτευση 100.000 δένδρων στο καμένο Πάνειο όρος, και το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο Αναβύσσου.
Επίσης ο Πέτρος Φιλίππου πρωτοστάτησε στον Αγώνα κατά της εγκατάστασης Ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος.
Το έργο του για την Περιφέρεια

Ως Αντιπεριφερειάρχης σε συνεργασία με τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής, υλοποίησαν έργα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων, έργα που αναβάθμισαν σημαντικά τις τεχνικές υποδομές των Δήμων. Μερικά από αυτά είναι:
Αντιπλημμυρικό έργο στο ρέμα Κόρμπι Βάρκιζας
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας
Βρεφονηπιακός σταθμός Δήμου Ωρωπού
Αντιπλημμυρικό έργο Καπανδριτίου
Αποκατάσταση Λεωφόρου Σπάτων
Αντιπλημμυρικό έργο στο Μενίδι

Ένας από εμάς!
Ο Πέτρος Φιλίππου σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από όλους μας τις ανάγκες και τα δεδομένα της περιοχής μας. Μα πάνω από όλα έχει σημασία ότι είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Είναι ένας από εμάς.

Μοιραστείτε το…