ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΑΔΕ: Φέσι 120 εκατ. ευρώ σε βάρος των Δήμων…

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Το ποσοστό της παρακράτησης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού των εσόδων από την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων εστίασης μειώθηκε τελικώς, μετά από πιέσεις που άσκησε η ΚΕΔΕ, από 20% σε 5%, με βάση σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για «να αποφευχθεί η απώλεια εσόδων που προκαλείται στους δήμους από το υψηλό ποσοστό παρακράτησης υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού».

Και ενώ οι Δήμοι είχαν υπολογίσει σε αυτά τα χρήματα, η ΑΑΔΕ συνεχίζει, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, να μην αποδίδει τα χρήματα που αναλογούν στους δήμους και συνολικά φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ.

«Η ΑΑΔΕ συνεχίζει με προκλητική αδιαφορία, να παρακρατά το 0,5% και να μη το αποδίδει στους δήμους. Υποτίθεται ότι αντικατέστησε ένα σύστημα το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε κάθε πιστωτή ξεχωριστά, γιατί δεν ήταν εγκεκριμένο από την ΑΑΔΕ, λες και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι μιας άλλης χώρας» τόνισε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προσθέτοντας πως «η Αρχή κατήργησε το παλιό και πιο λειτουργικό σύστημα που υπήρχε, βάζοντας ένα άλλο», με αποτέλεσμα «πέντε μήνες τώρα 120 εκατ. από το Τέλος παρεπιδημούντων να έχουν παρακρατηθεί και να μην έχουν αποδοθεί στους δήμους».

Δεν δίστασε να σχολιάσει με δηκτικό τρόπο ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για οτιδήποτε παρακρατά για λογαριασμό μας, ως ένας πολύ καλός τοκογλύφος μας χρεώνει ένα 5%. Αν ήταν ιδιώτης θα τον είχαν συλλάβει. Προφανώς όμως οι φορείς του κράτους, του ελληνικού δημοσίου έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό».

Ομόφωνα πάντως οι δήμαρχοι στην ΚΕΔΕ δήλωσαν ότι η μη απόδοση του ποσού στους δήμους συνιστά παράνομη παρακράτηση πόρων των δήμων. Τόνισαν ότι με την κατάργηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καταχώρηση των εισπράξεων από τις επιχειρήσεις, οι δήμοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε ποιες επιχειρήσεις δηλώνουν τις εισπράξεις, ούτε το ύψος του ποσού που αποδίδουν.

Ζητούν την επαναλειτουργία της πλατφόρμας και την αύξηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% στο 2%, καθώς όπως είπαν οι χαρακτηριστικά οι δήμαρχοι, «το 0,5% ορίστηκε σε εποχές που «ψάχναμε τον τουρισμό» ενώ σήμερα πολλές περιοχές δοκιμάζονται από τον υπερτουρισμό και δαπανούν τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών που συνεπάγονται για τις πόλεις».

Η ΚΕΔΕ είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της τον τρόπο που εισάγει η ΑΑΔΕ για την είσπραξη και απόδοσή των τελών στους δήμους, καθώς σύμφωνα με την ίδια, καταργείται η δυνατότητα που είχαν περί άμεσης γνώσης για τα έσοδα και άμεση είσπραξή τους, μέσω της πλατφόρμας https://dae.govapp.gr. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε το 2021 από την ΚΕΔΕ, με την συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, αύξησε την εισπραξιμότητα των τελών, αποφέροντας στους 100 δήμους που συμμετείχαν στο σύστημα πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αλλά καταργήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Πηγή :  https://karditsastakra.com

Μοιραστείτε το…