Στέλιος Πέτσας: Υπάρχει μία κάλπη, η κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου (συνέντευξη)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Στέλιος Πέτσας στην “Aχαρναϊκή”: “Υπάρχει μία κάλπη, η κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου” — “Η Ανατολική Αττική είναι η περιοχή που ζω και αγαπώ”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιος Πέτσας μιλά στην Αχαρναϊκή για την κυβέρνηση που χρειάζεται η χώρα μας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, για την υποψηφιότητά του για Βουλευτής στην Ανατολική Αττική, για τα έργα στις Αχαρνές, που έχουν το δικό του πολιτικό στίγμα, αλλά και για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βλασίου στην Κεντρική πλατεία του Μενιδίου.

1. Οι εκλογές ανακοινώθηκαν για τις 21 Μαΐου 2023. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μια κυβέρνησης που χρειάζεται η χώρα μας στην μετά την Οικονομική κρίση, αλλά και στην μετά Covid εποχή, όπου βιώσαμε σαρωτικές και ριζικές αλλαγές στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα μας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στέκεται με τόλμη, αξιοπιστία και δυναμισμό μπροστά σε αδιανόητες προκλήσεις και δοκιμασίες. Βάζουμε με συνέπεια και συνέχεια τις βάσεις για ένα νέο, σύγχρονο και δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο που θωρακίζει το σήμερα και δημιουργεί προοπτικές για το αύριο όλων μας και – πρωτίστως – των παιδιών μας. Η Πατρίδα μας κέρδισε την διεθνή αναγνώριση σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη πρόκληση, αποτελεί στιβαρό πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας, πρώτη επιλογή ξένων επενδύσεων, ενώ με σοβαρότητα και αξιόπιστο λόγο, αντανακλά σε κάθε της βήμα την αξιοσύνη, το φιλότιμο και τη νοικοκυροσύνη των Ελλήνων.
Οι πολίτες γνωρίζουν, βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν. Αξιολογούν το δικό μας έργο την τετραετία 2019-2023 και θυμούνται την τετραετία 2015-2019. Δεν έχουν ξεχάσει τα δημοψηφίσματα, τις κλειστές τράπεζες, την υπερφορολόγηση, την θάλασσα η οποία “δεν έχει σύνορα.

Εμείς, παρά τις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, παραμείναμε καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετίας συνεπείς σε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ανατάξαμε την εθνική οικονομία και μειώσαμε φόρους και εισφορές για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές και τους φόρους στη εργασία. Μειώσαμε τους φόρους στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα, ενώ μηδενίσαμε τους φόρους στην γονική παροχή. Αυτή η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε ενώπιον των πολιτών πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα θέσει την οικονομία σε μία δυναμική τροχιά ανάπτυξης – και σήμερα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας ρυθμό 6% το 2022. Και ανάπτυξη σημαίνει καλύτερα εισοδήματα για όλους, σημαίνει περισσότερες επενδύσεις που φέρνουν πολλές και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Από το 2019 μέχρι σήμερα προσθέσαμε 300.000 θέσεις εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία κατά εξίμισι ποσοστιαίες μονάδες, από το επίπεδο του 17,5% που ήταν το 2019. Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και τον αυξήσαμε στα 780 ευρώ. Μάλιστα, με την νέα αύξηση η Ελλάδα ανεβαίνει στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από την 13η θέση που ήταν προηγουμένως. Σε όρους αγοραστικής δύναμης, η χώρα μας ανεβαίνει στη 13η θέση από τη 18η που ήταν προηγουμένως. Κι αυτό είναι μια ακόμη εξέλιξη που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια και ότι η χώρα μας, με σοβαρή διακυβέρνηση, με σταθερότητα, με δυναμική οικονομία, μπορεί να φτάσει σε θετικότερα αποτελέσματα σε ένα κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία κομμάτι που είναι τα εισοδήματα των ανθρώπων. Σε αυτό το πλαίσιο, το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας για την εθνική οικονομία είναι καλύτεροι μισθοί και εισοδήματα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Με αυτό το σχέδιο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η χώρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες. Και ότι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Είναι η προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας. Στις προσεχείς εθνικές εκλογές, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, με ευθύνη και ωριμότητα, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Υπάρχει μία κάλπη, η κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε αυτή την κάλπη θα ξεκαθαρίσει ποιο κόμμα θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία και ποιον τελικά οι πολίτες θέλουν για Πρωθυπουργό.
Σε ένα εξαιρετικά ασταθές διεθνές περιβάλλον, η χώρα χρειάζεται στο τιμόνι της σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν στην κάλπη ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Προσωπικά, βλέπω αυτοδύναμη και ισχυρή την Ελλάδα, και ένα πιο φωτεινό μέλλον για την Πατρίδα μας την νέα τετραετία, έχοντας εδραία πεποίθηση ότι οι πολίτες θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία. Ώστε, με σεμνότητα και αυτοπεποίθηση, να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, πιο γρήγορα και πιο τολμηρά, για να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά, όπως αξίζει.

2. Έχετε θέσει υποψηφιότητα σε μια ποικιλόμορφη και αρκετά δύσκολή περιοχή. Ποιο είναι το δικό σας “πολιτικό αφήγημα” σαν Υποψήφιος Βουλευτής στην Ανατολική Αττική;
Η Ανατολική Αττική είναι η περιοχή που ζω και αγαπώ. Τα τελευταία 17 χρόνια συνομιλώ καθημερινά με τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Η Ανατολική Αττική εκτός από πανέμορφη, είναι ιδιαίτερα γοητευτική καθώς περιλαμβάνει περιοχές με εξαιρετικά μεγάλες διαφορές, από τις Αχαρνές και τον Διόνυσο μέχρι τα Μεσόγεια, τη Λαυρεωτική και τη Βουλιαγμένη. Συνιστά μια πρόκληση, όχι μόνο γιατί είναι μια μεγάλη περιφέρεια του Λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλά και γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Μέσα σε τρία και πλέον χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, έχουμε καταφέρει να χτίσουμε μια στερεά σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Κι εγώ ο ίδιος στέκομαι συνεχώς δίπλα στους συμπολίτες μου στην Ανατολική Αττική για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για όλους, με περισσότερες δουλειές, ευημερία και οικονομική πρόοδο, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή. Η επιθυµία µου να διεκδικήσω την εµπιστοσύνη των συµπολιτών µου στην Ανατολική Αττική, αντανακλά την βαθιά πεποίθησή µου ότι αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από µια ακόµη εκλογική περιφέρεια. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ανατολική Αττική αποτελεί ιδανικό πεδίο ανταγωνιστικών χαρακτηριστικών, προοπτικών και ευκαιριών για κάθε πολίτη, αγρότη, επαγγελµατία και επιχείρηση. Είναι ένα τόπος πλούσιος σε δυναµισµό που µπορεί να αποτελέσει δοµικό πυλώνα για το νέο εξωστρεφές, οικονοµικό και παραγωγικό µοντέλο ανάπτυξης της χώρας µας, αξιοποιώντας την εµπιστοσύνη που έχει εµφυσήσει και τις προοπτικές που έχει ανοίξει για την χώρα η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κέντρο επιχειρηµατικής καινοτοµίας, έρευνας, εκπαίδευσης, γη µε ισχυρό πρωτογενή τοµέα, προορισµός σηµαντικών επενδύσεων από διεθνείς και εθνικούς κολοσσούς, πρωταγωνιστικός κόµβος για την τουριστική ανάπτυξη όλης της χώρας, µε µοναδικό περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο, η Ανατολική Αττική, µπορεί και πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο και µακρόπνοο όραµα που να αποτελεί το πλαίσιο βιώσιµης ανάπτυξης για την περιοχή και τους κατοίκους της. Ενισχύοντας την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, την υγεία και τις κοινωνικές δοµές για όλους και εξασφαλίζοντας πραγµατικές ευκαιρίες για προκοπή και ευηµερία, η Ανατολική Αττική αποτελεί αιχµή του δόρατος για το αύριο που όλοι θέλουµε. Για εµάς. Για τα παιδιά µας. Για τις επόµενες γενιές, ώστε όλοι, ανεξαιρέτως να πορευθούµε αυτοδύναµοι στο µέλλον που οραµατιζόµαστε.

3. Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις που έχετε ολοκληρώσει ή έχετε σχεδιάσει ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες φέρουν το δικό σας “στίγμα” και αφορούν τους κατοίκους στον πολυπληθέστερο δήμο στην Ανατολική Αττική, τον Δήμο Αχαρνών;
Με άξονα την ξεκάθαρη βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθεί προτεραιότητα σε κάθε ∆ήµο του τόπου, χρηµατοδοτήσαµε µε αποτελεσµατικότητα και ταχύτητα έργα υποδοµών που απελευθερώνουν το δυναµικό του ∆ήµου Αχαρνών, απαντούν σε σηµαντικές ανάγκες και ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης µε 32,4 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ενισχύσαµε µε έκτακτες χρηµατοδοτήσεις συνολικού ποσού 30,5 εκατ. ευρώ, διαµορφώνοντας την συνολική οικονοµική στήριξη στο ποσό των 62,9 εκατ. ευρώ.
Είμαι περήφανος που υπέγραψα την ένταξη ενός εμβληματικού έργου αστικής αναζωογόνησης που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών: την ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου της Λαθέας, έκτασης 32 στρεμμάτων, το οποίο συγκεντρώνει ποικίλες δραστηριότητες άθλησης και πολιτισμού για τους δημότες, καθώς και την κατασκευή πεζοδρόμων και την ανάπλαση δύο εισόδων της πόλης, των Λεωφόρων Δημοκρατίας και Φιλαδέλφειας. Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 12,4 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ωφελούμενος πληθυσμός του έργου περιλαμβάνει το σύνολο των κατοίκων του Δήμου, το μέγεθος των οποίων αυξήθηκε σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή και ανέρχεται πλέον σε 108.130 κατοίκους, ενώ αφορά επίσης τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους στης ευρύτερη περιοχή.

Χρηματοδοτούμε επίσης την ανάπτυξη δικτύου ανακύκλωσης με 34 «έξυπνα» υπόγεια και υπέργεια σημεία και πολυκέντρα ανακύκλωσης που προστατεύουν το περιβάλλον, ομορφαίνουν τις γειτονιές και την καθημερινότητα των κατοίκων (7,7 εκατ. ευρώ), την ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του υδρευτικού δικτύου με στόχο την θωράκιση της υγείας των κατοίκων, την εξοικονόμηση πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος (άνω των 2 εκατ. ευρώ), καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας οδοστρωμάτων και εκσυγχρονισμό του αστικού εξοπλισμού, των πινακίδων και της σήμανσης με άξονα την απόλυτη προστασία των πεζών και την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και της άνεσης των χρηστών του οδικού δικτύου (4 εκατ. ευρώ).
Επιπλέον, από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ χρηματοδοτήσαμε έργα προτεραιότητας του Δήμου Αχαρνών με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση δομών και υπηρεσιών που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, ενισχύουν της ασφάλεια και την προσβασιμότητα και προστατεύουν το περιβάλλον, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, απαντώντας στις κρίσιμες ανάγκες που προέκυψαν από τις πρωτόγνωρες διεθνείς κρίσεις των τελευταίων ετών και με σεβασμό στην προσπάθεια που κάνουν οι αιρετοί και τα στελέχη του Δήμου Αχαρνών, τον ενισχύσαμε με έκτακτες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής συμφωνίας, το Υπουργείο Εσωτερικών συμβάλλει στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 21,5 εκατ. ευρώ την τριετία 2020-2022, ενώ ακολουθούν άλλα 4,9 εκατ. ευρώ για το 2023.
Συμπερασματικά, βρισκόμαστε δίπλα στον Δήμο και τους δημότες του. Και κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε ο Δήμος Αχαρνών -ένας αρχαίος δήμος, που έχει αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες ενσωματώνοντας τις διάφορες τάσεις της κοινωνίας- να έχει ένα ακόμη πιο φωτεινό μέλλον.

4. Η αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βλασίου Αχαρνών είναι πια πραγματικότητα. Πώς το επιτύχατε;
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ μηνός επίσκεψή του στο Μενίδι -και αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που εν ενεργεία Πρωθυπουργός έρχεται στις Αχαρνές-, για εμάς η περιοχή αυτή είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Και αυτό το δείχνουμε στην πράξη!
Πέραν λοιπόν των σημαντικών έργων που ανέφερα παραπάνω, εξασφαλίσαμε την επιχορήγηση του Δήμου με ποσό 2 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βλασίου με σύγχρονη αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου. Πρόκειται για ένα έργο με σημαντικά κοινωνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη για την πόλη, το οποίο αγκαλιάζεται από τους πιστούς συμπολίτες μας.
Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την υλοποίηση μιας προσωπικής δέσμευσης στο πλαίσιο του κυβερνητικού χαρτοφυλακίου που μου έχει εμπιστευθεί ο Πρωθυπουργός.

Μοιραστείτε το…