Συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Δασών, πραγματοποιήθηκε στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας συμβολική δενδροφύτευση, μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σε αυτήν συμμετείχαν 17 γυναίκες πρέσβεις διαπιστευμένες στην Ελλάδα. Η δράση έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το «παρών» έδωσαν ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Δασών, Στάθης Σταθόπουλος.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην Πάρνηθα εκπρόσωποι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στη συνέχεια μετέβησαν στον χώρο της δενδροφύτευσης, όπου τους περίμεναν μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Κάθε μαθητής συνόδευε μια πρέσβη και υπό τις οδηγίες των ειδικών φύτεψαν μαζί ένα δενδρύλλιο ελάτης, χαρακτηριστικό είδος που κυριαρχεί στο τοπίο της Πάρνηθας, σε μια περιοχή που προέρχεται από πυρκαγιά του 2007 και βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης με φυσική αναγέννηση.

Σε δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα και τη συμβολική αυτή δράση:

«Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Δασών, προσκάλεσα γυναίκες πρέσβεις, διαπιστευμένες στη χώρα μας, να κάνουμε μαζί μια δενδροφύτευση στην Πάρνηθα, σε μια συμβολική κίνηση ανανέωσης της δέσμευσής μας να προστατεύσουμε τον πολύτιμο φυσικό μας πλούτο. Θέλω να τις ευχαριστήσω που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου».

Παράλληλα, η ΠτΔ ευχαρίστησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που στήριξαν την προσπάθειά μας, όπως και τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής, που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση.

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα» και σημείωσε ότι «η βιώσιμη διαχείριση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο, τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των δασών μας και τόνισε ότι «θα βάλουμε τα δάση της Αττικής σε διαχείριση μέσα στους επόμενους μήνες». Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε αυτά τα πολύτιμα δάση, που αποτελούν τους πνεύμονες της Αττικής». Αναφερόμενος στον συμβολισμό τής σημερινής ημέρας, υπογράμμισε ότι «δείχνει την βούληση της Πολιτείας να δώσει τη μάχη αυτή ενάντια στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με διάρκεια, συνέχεια και αποτελεσματικότητα, γιατί τα δάση ανήκουν σε όλους μας και είναι οι πνεύμονές μας για το αύριο».

Ακολούθησε εμπεριστατωμένη και αναλυτική ενημέρωση από τους υπεύθυνους της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος για τη σημασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και την προστασία του, καθώς και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις επεμβάσεις της και τη διεθνή συνδρομή σε περιπτώσεις πυρκαγιών στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση απαιτεί εγρήγορση και οργανωμένο σχέδιο με έμφαση στα έργα πρόληψης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και προσέθεσε ότι η δασική μεταρρύθμιση, η οποία συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμβάλλει, δραστικά, στη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς. Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών (AntiNero) και στη σημασία του για την προστασία των δασών ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι τα προγράμματα AntiNero I, II και ΙΙI είναι από τα βασικότερα «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας για την πρόληψη και την προστασία των δασών. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του τακτικού προϋπολογισμού.

Ακολούθησε γεύμα στο καταφύγιο Μπάφι και συζήτηση μεταξύ της Προέδρου της Δημοκρατίας και των 17 πρέσβεων, οι οποίες ευχαρίστησαν θερμά την κυρία Σακελλαροπούλου για την πρόσκληση και την ευκαιρία που τους έδωσε να προβούν σε μια δράση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών. Μέσα από τις θέσεις τους διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ανάγκη πρόληψης για την αποφυγή νέων καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπισή τους.

Πηγή:  www.iefimerida.gr

Μοιραστείτε το…