Αποκλειστική συνέντευξη του Υπ. Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού στην εκδότρια της ΑΧΑΡΝΑΪΚΗΣ Ευρώπη Κοσμίδη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Σγουρός: Ψήφισε για τον τόπο σου και όχι για το κόμμα σου

Λίγο πριν χτυπήσει το καμπανάκι για το τελευταίο 400αρι της κούρσας των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών του 2023 ο του Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννη Σγουρού μιλά στην εκδότρια της εφημερίδας ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ για τα πολιτικά και προσωπικά του πλεονεκτήματα έναντι των άλλων υποψηφίων. Αναλύει το όραμα του για την Αττική και καταθέτει τις δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα, στην περίπτωση που οι πολίτες εμπιστευτούν αυτόν και το συνδυασμό του “Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση”:

 

ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ: Σε λιγότερο από έναν μήνα θα διεξαχθεί ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Γιατί οι συμπολίτες μας να υποστηρίξουν την παράταξή σας και όχι μία άλλη υποψηφιότητα;

Την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε εξαιρετικά τρωτή και ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά λέγονται πυρκαγιές, είτε λέγονται χιόνια, είτε λέγονται πλημμύρες.  

Για 4 βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί είμαστε η μόνη παράταξη που δεν έχει συγκροτηθεί με ευκαιριακά χαρακτηριστικά. Θυμίζω ότι η ενασχόλησή μας με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης ξεκινά από το 2003, γεγονός που σημαίνει ότι επί 20 συναπτά έτη δίνουμε το παρών στην Αττική ανεξαρτήτως θέσεων και εκλογικών αποτελεσμάτων. Δεύτερον, γιατί είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε κομματικές εξαρτήσεις. Έχουμε κόψει τον ομφάλιο λώρο με κάθε κόμμα εδώ και χρόνια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ιδεολογικά είμαστε ουδέτεροι, αφού έχουμε σαφώς προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο. Παράλληλα στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν υποψήφιοι που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με όλα τα μεγάλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) γεγονός που αποδεικνύει την δυνατότητα συνθέσεων αλλά και την κοινωνική μας πολυσυλλεκτικότητα. Τρίτον, διότι διαθέτουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων της Αττικής και των ενδεδειγμένων λύσεων, τις οποίες προτείνουμε μέσα από το πρόγραμμά μας με τις 11+1 δεσμεύσεις για την Αττική. Τέταρτον, διότι έχουμε αποδείξει στην άκρως επιτυχημένη θητεία μας στη Νομαρχία της Αθήνας (2003-2010) και στην Περιφέρεια Αττικής ότι και ξέρουμε και κυρίως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στην ευθύνη της διοίκησης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ: Ένα ζήτημα που προφανώς απασχολεί πολύ κόσμο είναι το θέμα των φυσικών καταστροφών μέσα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς γι’ αυτό;
Την τελευταία δεκαετία η Περιφέρεια Αττικής αποδείχθηκε εξαιρετικά τρωτή και ευάλωτη στα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά λέγονται πυρκαγιές, είτε λέγονται χιόνια, είτε λέγονται πλημμύρες. Οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες, ασφαλώς μεγάλο μερίδιο έχει τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και οι δήμοι, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές (κλιματική αλλαγή, χρόνιες παθογένειες όπως αυθαίρετη και άναρχη δόμηση), όμως το χαρακτηριστικό όλων αυτών των φυσικών καταστροφών είναι κατά την γνώμη μου κοινό : η έλλειψη συντονισμού και η έλλειψη μέτρων πρόληψης. Από την πλευρά μου δεσμεύομαι ότι δεν θα ησυχάσουμε ούτε δευτερόλεπτο εάν το πλαίσιο λειτουργίας δεν γίνει πιο επιτελικό, επαγγελματικό και ευέλικτο και εάν δεν προτεραιοποιηθούν οι δράσεις πρόληψης έναντι όλων των άλλων δράσεων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Η κοινωνία δικαιολογημένα βράζει από την ανικανότητα διαχείρισης των κρίσεων. Χρειαζόμαστε επιτέλους πρόληψη και συντονισμό για μια ανθεκτική Περιφέρεια, βασιζόμενοι στη συνεισφορά της επιστήμης.

Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να γίνει πρότυπο. Με πρωταγωνιστή τον πολίτη, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το παρόν…

ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;
Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική που περιλαμβάνει 11+1 δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα. Άμεσες προτεραιότητες μας αποτελούν η ασφάλεια των πολιτών, το κυκλοφοριακό, η πάταξη της αισχροκέρδειας, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές σε υγεία – παιδεία – πολιτισμό – αθλητισμό. Έχουμε ταυτόχρονα πρωτότυπες προτάσεις ώστε η Αττική να γίνει Μεσογειακή Μητρόπολη Αριστείας στην Καινοτομία για να ανασχεθεί το φαινόμενο του brain drain, έχουμε προτάσεις για την κατασκευή σημαντικών υποδομών για την Υγεία (Νοσοκομείο στην Ανατ. Αττική), την Παιδεία (σχολικές υποδομές και παιδικοί σταθμοί), τη Δικαιοσύνη, την Ασφάλεια. Διαθέτουμε την γνώση, την εμπειρία, τη θέληση και την αποτελεσματικότητα για να αλλάξουμε την εικόνα. Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να γίνει πρότυπο. Με πρωταγωνιστή τον πολίτη, με τη νέα γενιά να δίνει δυναμικά το παρόν, με τις πόρτες ανοιχτές για όλους, ο στόχος για μία «Ανοιχτή Περιφέρεια» γίνεται πράξη.

ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ: Δυτική Αττική. Ποια είναι τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση των περιοχών που συστηματικά έχουν παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια;

Το ζήτημα λοιπόν για την Αττική δεν είναι να «αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλλει τα ρούχα του αλλιώς» αλλά να αλλάξει ριζικά πλεύση και λειτουργία.

Στη Δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες και οι αδικίες ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης, που επί πολλά έτη συντήρησε και πριμοδότησε τη λογική της μετατροπής της στην πίσω αυλή του λεκανοπεδίου. Παθογένειες και αδικίες όπως η έλλειψη χωροταξικού και οικιστικού σχεδιασμού, ο πολλαπλασιασμός των αυθαίρετων κτισμάτων, η άναρχη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση παραγωγικών δραστηριοτήτων, η περιβαλλοντική εγκατάλειψη, η γκετοποίηση, η έλλειψη βασικών υποδομών. Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε εξειδικευμένες προτάσεις για τη Δυτική Αττική, όπως η μετεγκατάσταση των βιομηχανιών σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, η αποκατάσταση περιβαλλοντικά ρυπασμένων περιοχών, η επένδυση σε start up επιχειρήσεις, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, η προστασία του περιαστικού δασικού πλούτου. Έμφαση δίνουμε στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας που συνταγματικά η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει προς όλους τους πολίτες.

ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ: Πως σχολιάζετε την υποψηφιότητα Χαρδαλιά και όσα συνέβησαν με τον κ. Πατούλη;
Η απάντηση είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι στα πρόσωπα, Πατούλης ή Χαρδαλιάς, αλλά εάν θέλουμε περιφερειάρχη που να νοιάζεται για τα προβλήματα των πολιτών ή κομματάρχη που να φροντίζει για τα συμφέροντα του κόμματος και των αρεστών. Τα τελευταία χρόνια η κάλπη ανέδειξε επικεφαλής της περιφέρειας τον κομματικό υποψήφιο που προέκρινε το ηγεμονεύον πολιτικά κόμμα. Αποτέλεσμα; Στην Αττική η διοίκηση της Περιφέρειας δεν ανέδειξε ποτέ κακώς κείμενα (πχ κενά στα ζητήματα πολιτικής προστασίας), δεν σήκωσε ποτέ τη φωνή ή το ανάστημα απέναντι σε κυβερνητικά λάθη ή παραλείψεις, δεν διεκδίκησε θεσμικά τίποτα, δεν πήρε αποφάσεις και δεν άσκησε αρμοδιότητες (με πιο τρανό αυτό της αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας) που θα έφερναν σε δύσκολη θέση το κόμμα. Το ζήτημα λοιπόν για την Αττική δεν είναι να «αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλλει τα ρούχα του αλλιώς» αλλά να αλλάξει ριζικά πλεύση και λειτουργία. Να παύσει να αποτελεί τον μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από μία παράταξη που έχει αποδεδειγμένα εχέγγυα ανεξαρτησίας (όχι ιδεολογικής ουδετερότητας), πλουραλισμό, συνέπεια, συνέχεια και αποδεδειγμένο έργο στην Αττική όπως η παράταξή μας.

ΑΧΑΡΝΑΪΚΗ: Ποιο είναι το μήνυμά σας σε αυτές τις κάλπες;
Το μήνυμά μας είναι «Ψήφισε για τον τόπο σου και όχι για το κόμμα σου». Η Αττική τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από ευκαιριακές υποψηφιότητες που προκρίθηκαν με ξεκάθαρα κομματικά κριτήρια, αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι είτε δεν μπορούσαν είτε δεν ήθελαν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα των πολιτών. Για να γυρίσουμε σελίδα στην Αττική πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στον τρόπο που σκεφτόμαστε, συμμετέχουμε στα κοινά, στα κριτήρια που βάζουμε όταν ψηφίζουμε.
Η «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» είναι η μόνη πραγματικά αυτοδιοικητική επιλογή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων πολιτών και μόνον αυτών.

 

 

Μοιραστείτε το…