Τιμήθηκε και φέτος στο Σύνταγμα η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας από τον Καπετάν Μελέτη

ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 25ης Μαΐου 2024, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η καθιερωμένη (από το 2016) Εκδήλωση Μνήμης για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους χωρικούς της Αττικής (25 Απριλίου/ 7 Μαΐου 1821).

Στις 12:00, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, οι επίσημοι και τα τμήματα των πολιτιστικών φορέων, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, παρατάχθηκαν μπροστά στο Μνημείο, όπου πήρε θέση και η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο πατήρ Άγγελος Κανάλλος κι εν συνεχεία η Δήμαρχος Ιλίου Ανδριάνα Αλεβίζου- Κουκουβίνου εξιστόρησε το χρονικό των γεγονότων, που βασίστηκε στην καταγραφή του Μενιδιάτη ιστορικού και συγγραφέα Δημήτρη Γιώτα.

«Θα βασιστώ, τιμής ένεκεν, στην ιστορική καταγραφή του Δημήτρη Γιώτα, ενός ανθρώπου που όπως ο αείμνηστος Ασπροπυργιώτης Δημήτρης Καλλιέρης έχει συμβάλει τα μέγιστα για τη συνειδητοποίηση του ιστορικού αυτού γεγονότος από τους νεότερους» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Μνημείου του Άγνωστου στρατιώτη για την απόδοση των οφειλόμενων τιμών στους συντοπίτες μας. Από αυτή την τοποθεσία, όπου βρισκόταν η Πύλη της Μπουμπουνίστρας στο τείχος των Αθηνών, διείσδυσαν στην πόλη και την κατέλαβαν. Διακρίθηκαν στον πολυετή Αγώνα οι: Μελέτης Βασιλείου και Μήτρος Τσεβάς από τη Χασιά και από το Μενίδι ο Αναγνώστης Κιουρκατιώτης και οι Λεκκαίοι. Ο Γιάννης Ντάβαρης από τους Μεσογείτες, ο Μήτρος Λίτζας από το Μαρούσι και από τους Αθηναίους που μπήκαν κι αυτοί στον Αγώνα οι Νίκος Σαρής, Νίκος Δανίλης και οι Ζαχαρίτσηδες.

Η τεράστιας σημασίας εξέγερση των χωρικών της Αττικής, και η απελευθέρωση της Αθήνας πασίγνωστης στον κόσμο για την αρχαία ιστορία, εντυπωσίασε την Ευρώπη και δημιούργησε κλίμα φιλελληνισμού. Η πολιορκία όμως της Ακρόπολης γρήγορα λύθηκε από τους Τούρκους, που έσπευσαν από την Εύβοια (Ομέρ Βρυώνης, Ομέρ Πασάς) με ισχυρές εμπειροπόλεμες δυνάμεις.

Τα επόμενα χρόνια η Αττική υπήρξε ένα αιματηρό πεδίο αγώνων, δυστυχώς και εμφυλίων, με μεγάλες θυσίες. Τελικά, οι Τούρκοι αποχώρησαν το Μάρτη του 1833, εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα των Μεγάλων Δυνάμεων», πρόσθεσε και κατέληξε ως εξής.

Η εξαιρετικά σύντομη περιγραφή των γεγονότων του 1821 στην Αττική, είναι ένας μικρός φόρος τιμής στις μορφές των ηρώων Ελλήνων χωρικών, που όρθωσαν το ανάστημά τους και ακολούθησαν τα πεπρωμένα τους Έθνους, με αμέτρητες θυσίες, ελευθερώνοντας την πατρίδα τους.

Ως τέτοιας σημασίας γεγονός πρέπει να τιμάται από τους δήμους της Αττικής και ιδιαίτερα από το Δήμο Αθηναίων. Αυτό κάνουμε σήμερα εδώ, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη», πρόσθεσε.

«Ας δεσμευθούμε ότι θα είμαστε εδώ και του χρόνου, αλλά και κάθε χρόνο, μέχρι η Επέτειος αυτή να λάβει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορική Μνήμη και ιδίως με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό της ως Δημόσιας Εορτής» κατέληξε.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Θανάση Μπούρα, τους Δημάρχους Παιανίας Ισίδωρο Μάδη, Ασπροπύργου Γιάννη Ηλία και Ιλίου Ανδριάνα Αλεβίζου- Κουκουβίνου, τις Αντιδημάρχους Φυλής Ελένη Λιάκου και Χρυσούλα Κουράση και την Δημοτική Σύμβουλο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Ελένη Βιδάλη.

 Την Επέτειο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σταύρος Κατσίλας και ο εξαίρετος παραδοσιακός ερμηνευτής και πρώην Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος.

Στεφάνια κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση.

Άξια ιδιαίτερης μνείας ήταν η συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Φυλής και συγκεκριμένα της Φυλασίας, της ΓΡΙΖΑΣ, των Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου, του «Χορέψετε-Χορέψετε» και του «Χοροδρώμενου». Από τους άλλους Δήμους συμμετείχαν η Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου και ο σύλλογος «Συπαλλητός» Μεταμόρφωσης.

 

Μοιραστείτε το…