Το 1ο ΓΕΛ Αχαρνών παρακολούθησε την άσκηση “ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ 2023” της Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ 2023» από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την αντιμετώπιση κινδύνων από τεχνολογικές και φυσικές καταστροφές

Παρόντες ήταν επίσης ανώτατα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, μέλη 20 εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και Δήμων αλλά και μαθητές σχολείων της Αττικής και ειδικότερα του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Αθηνών, του 1ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών και του 16ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και σπουδαστές του 4ου έτους της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, πραγματοποίησε Υβριδική Άσκηση αντιμετώπισης κινδύνων λόγω Τεχνολογικών & NaTech καταστροφών, με την κωδική ονομασία «ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ 2023».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, παρουσία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ατττικής Λ. Κοσμόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Βλάχου και του Δ/ντη Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Γ. Καβαθά.

Την κήρυξη έναρξης της Άσκησης έδωσε ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ενώ νωρίτερα η παιδική-νεανική χορωδία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝ) του Δήμου Νέας Ιωνίας καθώς και η παιδική χορωδία Ηρακλείου Αττικής με την επικεφαλής μαέστρο τους κα Εύη Χλώρου, τραγούδησαν αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Η Άσκηση “ ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ – 2023”

Η άσκηση “ΚΤΗΣΙΒΙΟΣ – 2023” αποσκοπεί στον έλεγχο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω Τεχνολογικών & NaTech καταστροφών και διαχείρισης των επιπτώσεων αυτών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής καθώς και να προκαλέσει τη συζήτηση μεταξύ των ασκούμενων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παρουσιαζόμενης στο σενάριο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης ήταν οι εξής:

● Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

● Η δοκιμασία της σύγκλησης και λειτουργίας ενός έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η δοκιμασία της λήψης αποφάσεων υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

● Ο έλεγχος του υφιστάμενου Σχεδίου, της κατανομής των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Η ανάδειξη θεμάτων που μπορεί να ανακύψουν από ένα σύνθετο γεγονός πολλαπλών κινδύνων (Multi-hazard), στην προκειμένη περίπτωση ενός Natech γεγονότος που θα απαιτεί την αντιμετώπιση καταστροφών εξαιτίας του σεισμού, αλλά και τις επιπτώσεις του τεχνολογικού ατυχήματος.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της άσκησης θα ενταχθούν ενημερωτικές ομιλίες σε δύο θεματικές ενότητες που αφορούν α) τους σεισμούς και β) τα τεχνολογικά και Natech ατυχήματα, με αντικειμενικό στόχο:

• Την πληρέστερη ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και των εμπλεκομένων
• Την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών (μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Δόκιμων Ανθυποπυραγών Πυροσβεστικής Ακαδημίας)

 

Μοιραστείτε το…