Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εσπερίδα με θέμα «Βία κατά των γυναικών: Θεσμική προστασία και πρόληψη θυματοποίησης» διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Δήμου Αχαρνών, «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μάριος Δημήτριος Σουλούκος» οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για τα μέτρα πρόληψης όσο και για τους θεσμούς και τις δομές που μπορούν να προστατέψουν και να περιθάλψουν τη γυναίκα θύμα.

Προτεραιότητα του Δημάρχου Αχαρνών και Προέδρου του Δ.Σ. του Κ. Π. ΔΙΕΞΟΔΟΣ», Σπύρου Βρεττού, της αναπληρώτριας Προέδρου του Κ.Π. Mαρίας Μπούκη και της δημοτικής αρχής, είναι η αφύπνιση των δημοτών και η πλήρης στήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών ώστε να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία της γυναίκας, σε μια εποχή που τα περιστατικά κακοποίησης αυξάνονται.

Η έμφυλη βία δεν κάνει διακρίσεις. Όπως τόνισαν οι ομιλήτριες Νίκη Ρουμπάνη, πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης και η Ελευθερία Καββαδία, σύμβουλος ψυχικής υγείας του δικτύου, οι κακοποιημένες γυναίκες μπορεί να ανήκουν σε κάθε οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό ή μορφωτικό επίπεδο. Οι μορφές της βίας είναι πολλές και διαφορετικές.

Υπάρχει η σωματική, η λεκτική ακόμα και η οικονομική βία που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα. Συχνά, τα σημάδια της είναι δυσδιάκριτα ακόμα και για τα ίδια τα θύματα που μπορεί εσφαλμένα να πιστεύουν πως όσα ζουν είναι φυσιολογικά ή φοβούνται να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον τρόπο αντιμετώπισης της βίας από το στάδιο του εντοπισμού των παραβατικών συμπεριφορών, μέχρι την καταγγελία και την καταστολή του εγκλήματος.

Ο Β’ Υπαστυνόμος, του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Δυτικής Αττικής, Χήρας Χρήστος τόνισε πως τα αδικήματα αυτά διώκονται αυτεπαγγέλτως ενώ η βία στην οικογένεια μπορεί να καταγγελθεί όχι μόνο από το θύμα αλλά από οποιονδήποτε διαπιστώνει ή πληροφορείται ανάλογο περιστατικό στο περιβάλλον του. Παράλληλα, έδωσε στο κοινό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε οι δημότες των Αχαρνών να γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για προστασία.

Την Εσπερίδα χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, η αναπληρώτρια Πρόεδρος, Mαρία Μπούκη ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ψυχολόγος του Κέντρου, Γιάννα Ιωάννου. Τη νομική διάσταση του ζητήματος, ανέλυσε η κα Στεντούμη Ιωάννα, δικηγόρος εξειδικευμένη σε ζητήματα έμφυλης βίας και παιδικής προστασίας.

 

Μοιραστείτε το…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *